AKTUELNO

U porodičnoj grobnici kraljevske porodice Obrenović počivaju kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga. Kraljevski par Obrenović ubijen je u noći 29. maja po starom kalendatu, tj. 11. juna po novom kalendaru 1903. godine.

Sem kralja i kraljice Aleksandra i Drage, koji su stradali u Majskom prevratu, u porodičnoj grobnici Obrenovića leže i Ana Jovana Obrenović, Knjaz Milan M. Obrenović i Knežević Sergije M. Obrenović.

Kraljevski par i pomenuti članovi porodice Obrenović počivaju u Crkvi Svetog Marka u Beogradu.

Foto: Pink.rs/Marija Kotaraš

U staroj crkvi svetog Marka na Tašmajdanu kralj Aleksandar i kraljica Draga počivali su punih 39 godina. Oni su ovde, po nalogu zavereničke vlade, krišom od naroda, sahranjeni dan posle ubistva. Njihova tela položena su u grobnicu u 1 sat i 15 minuta posle ponoći.

Tek 39 godina posle pogibije, prilikom seobe grobnica iz porušene, stare crkve u novu crkvu Svetog Marka, utvrđeno da je kraljica Draga sahranjena u dugačkoj, ružičastoj haljini od svile, a kralj Aleksandar u fraku, beloj košulji, sa crnom mašnom i crnom kapom na glavi. Ubijenom kraljevskom paru austrijske okupacione vlasti postavile su spomenik 1917. godine.

Mesto večnog boravka ovaj kraljevski par promenio je u maju 1942. godine. Tada su iz zgrade koja je u šestoaprilskom bombardovanju 1941. godine razorena, zajedno sa telima još troje Obrenovića i nekoliko crkvenih velikodostojnika, izvađeni i preseljeni u kriptu novosazidane Crkve Svetog Marka.

Foto: Pink.rs/Marija Kotaraš

Zahvaljujući ljubaznosti Arhiva Srbije i njegovog saradnika Ljubodraga Popovića, koji su dostavili dosad neobjavljena dokumenta, danas smo u mogućnosti da opišemo ceo tok tih iskopavanja i šta je tom prilikom o svirepo ubijenom kraljevskom paru u Majskom prevratu 1903. godine otkriveno.

Odluku o prenosu posmrtnih ostataka kralja Aleksandra Obrenovića i njegove supruge kraljice Drage, knjaza Milana Obrenovića Prvog (starijeg sina kneza Miloša), Ane, supruge Jovana Obrenovića, knjaževića Sergija, sina kraljice Natalije i kralja Milana Obrenovića Četvrtog, kao i crkvenih velikodostojnika, donela je arhijerejska vlast 7. oktobra 1941 godine.

SVEDOČENJE UDOVICE DVORSKOG LIMARA

Pored komisije, otkopavanju grobova i grobnica i prenosu posmrtnih ostataka prisustvovalo je još pet predstavnika vlasti.

Kraljevskih srodnika dinastije Obrenović nije bilo. Umesto njih, prisustvovao je jedan član porodice Orešković, dugogodišnjih punomoćnika kraljice Natalije.

Pre nego što je komisija pristupila otkopavanju grobova i otvaranju grobnica, piše u zapisniku, prijavila joj se gospođa Milica, udovica Đoke Trifkovića, bivšeg dvorskog limara iz Beograda.

Foto: Pink.rs/Marija Kotaraš

Ona je izjavila da je njen pokojni muž obavio lemljenje sanduka kralja Aleksandra i kraljice Drage i tom prilikom je video da su u sanducima zaista bili leševi kraljevskog para. On je takođe video da je pokojni kralj sahranjen u fraku, a kraljica u ružičastoj svilenoj haljini.

#Aleksandar Obrenović

#Crkva Svetog Marka

'