AKTUELNO

Grad Beograd je ove godine izdvojio 60 miliona dinara za suzbijanje ambrozije, izjavio je danas gradonačelnik Zoran Radojičić i istakao da svi u društvu moraju da pruže doprinos i pomognu u uklanjanju te biljke.

On je najavio da ove godine počinje akcija usmerena ka građanima i opštinama o podizanju svesti o štetnosti ambrozije.

- Mnogi Beograđani ne znaju kako ambrozija izgleda, koliko je štetna i kako mogu pomoći u borbi protiv nje, tako da ćemo raditi na njihovoj edukaciji, preko flajera i biltena koje ćemo deliti u drugoj polovini juna - rekao je Radojičić koji je prisustvovao akciji suzbijanja ambrozije u Barajevu.

Dodaje da će slati i uputstva opštinama i pozvao sve opštine da se uključe i daju doprinos. Radojičić je naglasio da se ove godine počelo ranije da suzbijanjem ambrozije kao i da je odvojeno dvostruko više sredstava nego prošle godine.

- Ovo je deo sezone kada je pravo vreme za reagovanje i sve radnje treba preduzeti do početka cvetanja ambrozije, odnosno do sredine jula. Ove godine smo kupili tri drona koji će nam pomoći u mapiranju terena kako bi otkrili površine koje su najviše ugrožene, a nabavili smo i dva traktora koji sa potrebnim dodacima mogu ambroziju da uništavaju mnogo brže nego do sada - rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je istakao da je najbolji način suzbijanja ambrozije košenje, koje zajedno sa prskanjem može dati dobre rezultate.

Foto: Beograd.rs

- Ukoliko se ambrozija kosi, važno je početi na vreme i čim naraste na dvadesetak santimetara košenje treba ponoviti tako da u jednoj sezoni imamo tri košenja koja će sprečiti njeno cvetanje. Grad Beograd daje svoj doprinos pa tako na 3.000 hektara koje su pod nadležnošću 'Zelenila-Beograd' nema ambrozije, ali da bi ovaj problem rešili na najkvalitetniji način potrebno je da reaguje celo društvo - naveo je Radojičić.

Ističe da sve veći broj građana ima probleme sa alergijom, a po nekim podacima, kaže, u vreme njene najveće koncentracije više od 30 odsto je isključeno iz svakodnevnih aktivnosti i rada.

- Štetnost ambrozije manifestuje se od alergijskih reakcija i kijanja pa sve do fatalnih obol?enja respiratornih organa - rekao je Radojičić, dodavši da će se mapirati 320 hektara a da je u ovom trenutku plan da više od 120 hektara pod ambrozijom bude uništeno. Predsednik opštine Barajevo Slobodan Adamović kazao je da će ta opština sa svojim službama i preduzećima dati puni doprinos rešavanju ovog problema.

- Naša opština zauzima površinu od preko 200 kvadratnih kilometara i potrebna nam je pomoć grada. Na mnogo zelenih površina ambrozija nekontrolisano raste, naša komunalna preduzeća su spremna, ali je površina velika i bez dodatnog hemijskog tretmana teško je postići potpunu zaštitu - rekao je Adamović.

Foto: Beograd.rs

Direktorka Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju Dragana Despot je istakla da će tom akcijom biti obuhvaćene i druge opštine kao i da je u borbi protiv ambrozije neophodno angažovanje što šire društvene zajednice.

- Pored ljudi na ambroziju reaguju i životinje tako da je zahvaćen čitav eko sistem. Naš Zavod svaki dan radi na otklanjanju ovog problema, a građani su dužni takođe da ambroziju pokose sa svojih parcela i njiva. Ako se prisustvo amrozije zabeleži na javnim površinama, na ivicama puta i drugim prostorima, potrebno je to prijaviti Zavodu, mi ćemo uraditi monitoring, a potom i hemijski suzbiti ambroziju - kazala je Despot.

Gradonačelnik Radojičić obišao je i radove na saniranju šetališta pored reke Barajevice koje je tokom prošlogodišnjih poplava oštećeno. Tokom ove godine na teritoriji te opštine u sanaciju stanja, uređenje vodotokova i obnovu tri mosta uloženo je više od 70 miliona dinara.

#Zoran Radojičić

#ambrozija

'