AKTUELNO

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je danas studente četvrte godine Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, koji su osvojili prvo mesto na međunarodnom takmičenju EUROBOT 2019 u Francuskoj, u konkurenciji 33 tima iz 16 zemalja.

Tim studenta „PMG robotics“ pobedio je u finalu takmičenja ruski tim „Reset sa Skoltech“ kosmičkog centra, Instituta za nauku i tehnologiju iz Moskve.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

- Obradovali ste sve ljude u našoj zemlji i svojim uspehom pokazali da u okviru našeg Univerziteta negujemo znanje prepoznatljivo u evropskim okvirima - kazao je Mirović.

On je podsetio da je plan da se do kraja godine otvori i prva faza Naučnotehnološkog parka u Novom Sadu, zajednički projekat Vlade Republike Srbije i Pokrajinske vlade, u okviru koga će svoj prostor naći i Centar za robotiku i veštačku inteligenciju.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

- Ukazali ste nam čast današnjim prijemom, jer ste pokazali da država ceni naš rad i talenat ovih mladih ljudi. Važna nam je vaša podrška, nastavićemo sa ovim tempom jer imamo i potencijala i veština za to - kazao je prof. dr Branislav Borovac.

Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je „Atom factory“, u čast hemičaru Dmitriju Mendeljejevu. Roboti su imali zadatak da na terenu izvedu akcije koje simbolično predstavljaju eksperiment kao i da vrše klasifikaciju i merenje atoma.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

Tim „PMG robotics“ čine prof. dr Branislav Borovac, koordinator ovog tima i studenti Nemanja Janus, Petar Knežević, Andrej Jusupović, Slađan Plavšić, Želimir Trišić, Đorđe Dostanić, Danilo Lazić, Milan Beader, Branko Jekić i Vidoje Obradović.

Prijemu u Pokrajinskoj vladi prisustvovao je i prodekan FTN-a Dragiša Vilotić.

#Igor Mirović

'