AKTUELNO

Gosti Novog jutra govorili su o tome kako izgleda posao špijuna, a i o tome kako su postali špijuni i članovi tajnih službi.

Novinar i publicista Marko Lopušina prisetio se kako su službe tada "vrbovale".

Foto: TvPink Printscreen

-Služba DB raspiše konkurs za stipendije, postojao čovek koji se bavio agitovanjem na FPN, bio je profesor tamo. Ja sam dobio ponudu da budem špijun. Bio student FPN, otišao sam na razgovor u SUP i svašta su mi obećali i rekli da se vratim u svoje mesto - Brus i da malo sačekam, da budem predsednik omladine i da čekam šta će dalje biti. Ja sam prvo to odbio - prisetio se Lopušina.

Marko Nicović, bivši načelnik beogradske policije, rekao je da se seća da je tako bilo kao što je opisao Lopušina.

Foto: TvPink Printscreen

-Tako je bilo, prvo je osoba prolazila kroz proveru, tada je bila surova konkurencija. Špijunaža je najstariji posao na svetu uz prostitutke - ispričao je Nicović.

Dragiša Ivelja, bivši operativac Državne bezbednosti, rekao je da u njegovom slučaju uopšte tako nije bilo.

Foto: TvPink Printscreen

- Nikad me nikad tako nije angažovao, bio sam jednostavno na idelanom mestu, sa idelanom legendom. Oni su radili su sa mnom, imao sam te neke individualne sposobnosti. Prvi put sam se obreo u Trstu i bio sam pogodan da obavim taj neki zadatak, nikada nisam bio član Saveza komunista, nikad nisam bio član partije, ali kao takav sam odgovaro i zadovoljavo uslove, interese i potrebe. Nisam znao da sam bio špijun, pišući knjigu, tek onda sam to shvatio - zaključio je on.

#Policija

#Špijunaža

'