AKTUELNO

Letnje temperature za predstojeće leto, kako u našoj zemlji, a tako i u regioni, biće nešto malo iznad proseka. Na hrvatskom primorju očekuju se temperature iznad proseka, dok u Grčkoj one neće prelaziti granicu redovnih temperatura za ovo doba godine.

U Srbiji će letnja temperatura biti za svega stepen do dva iznad proseka, ali je važno da nas očekuju tek manji period dana sa padavinama. Kada je reč o crnogorskom primorju, s obzirom da meteorološki savez još uvek nije izdao detaljnu dugoročnu prognozu, zaključke možemo iznositi jedino na osnovu prethodnih godina, pa se trebaju uzimati sa rezervom.

Leto u Srbiji

Kada je reč o našoj zemlji, u junu će temperatura biti za svega jedan stepen viša u odnosu na prosek. Srednja temperatura kretaće se u intervalu od 18 do 21 stepen, dok će srednja maksimalna biti do 25 stepeni.

Padavine će tokom prvog letnjeg meseca biti iznad proseka.

Nakon promenljivog juna, očekuje nas topao jul sa maksimalnom srednjom temperaturom do 31 stepen. Tokom jula se ne očekuju veći padavinski talasi.

Foto: Pixabay.com

Za svega stepen nas očekuje toplije vreme u avgustu, ali srednja temperatura kretaće se od 22 do 24 stepena. Očekuje se da će se broj tropskih dana kretati u intervalu od 10 do 17 dana. Tokom poslednjeg letnjeg meseca, broj dana sa padavinama biće između šest i 10 dana.

Leto u Crnoj Gori

Iako još uvek nisu dostupne informacije kakvo nas leto očekuje na crnogorskom primorju, na osnovu prethodnih godina može se zaključiti da je jul mesec koji je najtopliji i ujedno najsuvlji. Dok je jun, kao predstavnik početka leta, najsvežiji sa temperaturom u opsegu od 17 do 28 stepeni.

Foto: Pixabay.com

Padavine se najviše očekuju u avgustu, iako je tada tokom prethodnih godina bila i najviša temperatura do 31 stepen.

Leto u Hrvatskoj

Leto na hrvatskom primorju tokom ove godine dostići će temperaturu iznad proseka. Ipak sunčanim periodima pretiće pojava manje ili prosečne količine kiše, kao i pljuskovi praćeni grmljavinom.

Foto: Pink.rs/M.Popović

Iz hrvatskog Državnog hidrometeorološkog saveza upozoravaju da će određeni toplotni talasi čak i šteti zdravlju stanovnika.

Leto u Grčkoj

Avgust će biti najtopliji mesec u Grčkoj, kada će temperatura vazduha dostići i do 34 stepena na Peloponezu, dok će ovo biti ujedno i mesec sa najmanje kiše, svega do tri dana po gradovima. Kada je reč o prvom mesecu leta, junu, on će proteći u znaku nešto nižih temperatura, do 31 stepen.

Foto: Pink.rs

U Solunu će maksimalna biti 29 stepeni, dok će u julu to biti grad sa najvišom temperaturom do 32 stepena. No, ujedno i grad sa najviše kiše tokom jula meseca, ukupno do šest. Vlažnost vazduha biće u granicama normale, pa će tako ona dostići do 60 posto u avgustu.

#Grčka

#Hrvatska

#Srbija

#Vremenska prognoza

'