AKTUELNO

Danas je od nadležnih stiglo upozorenje Beograđanima na potencijalnu opasnost od divljih svinja, koje su prisutne na delovima teritorija opština Zemun i Novi Beograd, na potezu od Bloka 30 do Bloka 9, odnosno od Ušća do Zemunskog keja.

Usled visokog vodostaja dunava koji je poplavio Veliko ratno ostrvo, krdo divljih svinja spas je pronašlo na području Novog Beograda, što je uznemirilo stanovnike ove beogradske opštine.

U Bloku 30 građani su zabeležili neobičan prizor: na snimku koji kruži internetom vide se svinje koje šetaju ulicom. Iz Veterine Beograd kažu da je ova pojava normalna zbog povećanja vodostaja, ali da se ovakve situacije ipak retko dešavaju.

- Uhvaćeno je šest malih prasadi. Divlje svinje su plivale ka obali ali su se vraćale na Ratno ostrvo in a banatsku stranu, čim bi ugledale ljude. Čekamo da voda lagano danas počne da se povlači i situacija će se potom potpuno smiriti – kaže za Pink Budimir Grubić, director Veterine Beograd.

Stručnjaci ističu da su divlje svinje ugrožena vrsta i da im je potrebno da im se pomogne kako bi se vratile u prirodno stanište.

Predsednik Lovačkog udruženja Beograd Zoran Kostić kaže da im je neophodna pojačana ishrana, ali i da učesnici u saobraćaju obrate pažnju prilikom vožnje i smanje brzinu.

- Niko nije ugrožen, osim saobraćaja – kaže Kostić.

Ove životinje danju su sakrivene i izbegavaju grad i ljude, dok noću znaju da pređu i po 40 kilometara, i tako se nađu i u centru prestonice. Najveće stanište divljih svinja u Beogradu nalazi se na Velikom ratnom ostrvu in a levoj obali Dunava. One su plašljive i u većini slučajeva u susretu sa čovekom beže, ali ukoliko su ranjene i uznemirene, znaju da budu agresivne i da napadnu.

Nadležni preporučuju pomoć životinjama, ali i oprez, tačnije izbegavanje priobalnog dela Novog Beograda i Zemuna, naročito u večernjim i noćnim satima.

Pročitajte još: ŠOK I NEVERICA NA NOVOM BEOGRADU: Krdo svinja pretrčava ulicu kod opštine! (VIDEO)

#Beograd

#Svinja | prase

'