AKTUELNO

Vesna Stanojević iz koordinorka Sigurne kuće, za portal Pink.rs, apelovala je na žrtve da ne ćute i da prijavljuju porodično nasilje.

U poslednjih šest dana Srbiju su potresli užasni zločini, u kojima nisu pošteđena ni deca. Ono što im je zajedničko, jeste to, što su se svi dogodili u krugu porodice.

U porodičnoj kući u Novom Sadu, muškarac je ubio ženu i njene roditelje, naočigled maloletne dece. Sa ranama na glavi pronađeni su mrtvi otac, majka i ćerka. Naime, u porodičnoj kući u Ulici Petefi Šandora bez znakova života pronađeni su Branislav Pajić (57), njegova supruga Nada Pajić (57) i njihova ćerka Mirjana Janković (32).

Godina 2018 – femicid u brojkama:

• 30 žena je ubijeno u porodičnom nasilju. • 13 žena ubijeno je nožem, pet pištoljem, udavljene su četiri, premlaćene tri. • Ostale su stradale od čekića, metalnih klešta, sekire... • 43 deteta ostala su bez majke koju je ubio partner. • Više od polovine ubijenih žena bilo je starije od 56 godina, što ukazuje na to da su bile izložene dugogodišnjem maltretiranju. Izvor: Mreža žene protiv nasilja, istraživanje

Zločin je počinio Goran Janković (37) koji je uhapšen nakon trodnevne portage. Skrivao se na brodu na obali Dunava. Janković je osumnjičen da je u petak ujutru naočigled svojim maloletnih sinova macolom do smrti pretukao svoju suprugu Mirjanu Janković i njene roditelje Nadu i Branislava Pajića. Zločin je otkrio Goranov stariji sin (10) koji je prisuistvovao prebijanju.

Foto: Pink.rs, Mup Srbije

Svedoci smo i monstruoznog zločina u Molu, gde je Slavicu Ludman (47) iz Mola suprug Karolj Ludman (58) polio benzinom i zapalio. Slavica je preminula je od posledica gušenja dimom i vatre koja joj je ugljenisala telo do potpune neprepoznatljivosti.

Nesrećna žena nije imala drugih povreda po telu, a njen suprug Karolj Ludman je zbog opekotina koje je zadobio zbrinut u bolnici. Polio je i zapalio dok je ležala u krevetu. Kada je vatra buknula i on je zadobio opekotine po licu i rukama. Izašao je napolje da se polije vodom, ali dok se vratio žena je izgorela.

Foto: Privatna arhiva

Takođe, u stanu u Ulici Desanke Maksimović na Vračaru pronađena je mrtva Jelena Spasić (52). Istragom je utvrđeno da je muž ubo ženu u vrat i ubio je, a zatim sebi presekao vene.

U istrazi za ubistvo i pokušaj samoubistva rođaci su rekli da su Spasići imali super brak i da su lepo živeli, kao i da imaju dve firme za jonizatore za prečišćavanje vode. Kako se saznaje, izgleda da im je propao neki veliki posao, i da su pre nekoliko meseci upali u velike dugove, koji bi mogli da budu motiv za ovo ubistvo.

Foto: Pink.rs

Velika tragedija potresla je i Negotin, kada je očuh na smrt pretukao devojčicu (3), koju je potom bacio sa terase sa namerom da se prilaže kao nesrećan slučaj.

Više javno tužilaštvo u Negotinu upravo je odredilo pritvor do 30 dana Vesni F., majci ubijene L.F., za koju su Vesna i njen nevenčani suprug tvrdili da je preminula nakon pada sa terase.

Foto: TvPink Printscreen, Printscreen Facebook/Privatna Arhiva, Privatna Arhiva

Nakon izjave Zorana A.(24) da je devojčica preminula jer su je tukli i on i njena majka Vesna, Tužilaštvo je odlučilo da i majku liši slobode dok se ne utvrdi istina. Majka je tužiocu ispričala istovetnu priču kao i policiji, da je Zoran došao pijan, lomio stvari, da se devojčica probudila i počela da plače. Kazala je kako je to Zorana iznerviralo, udario ju je glavom u čelo, izbacio napolje, zaključao vrata i prebio devojčicu na smrt

Komentarišući ove slučajeve, Vesna Stanojević iz Savetovališta protiv nasilja u porodici i koordinorka Sigurne kuće, za portal Pink.rs istakla je da su sigurne kuće uvek pune, kao i da treba još mnogo više podizati svest o porodičnom nasilju.

- Susrećemo se sa toliko tužnih i stravičnih sudbina, toliko bola. Ovo je tema o kojoj stalno treba pričati, jer je jako važno te težine bude svesno naše okruženje – rekla je Stanojević.

Foto: Medija centar Beograd

- Potrebno je raditi sa tim ženama, moraju da znaju da one mogu da se izbore za svoj život. Statistika kaže da se prošle godine njih 9 odsto vraćalo svojim nasilnicima – rekla je Stanljević.

PRIJAVITE NASILJE!

Besplatni SOS telefon autonomnog ženskog centra 0800 100 007, radnim danima od 10 do 20 sati.

Kako je rekla, Zakon o sprečavanju nasilja u prodici koji je na snazi gotovo dve godine funkcioniše dobro, i dodala da je od početka godine 9 žena izgubilo život u porodičnom nasilju, a u 2018. taj broj iznosi 31.

- Ovaj Zakon je oštriji u odnosu na prethodne, a i mere su dale dobre rezultate. Zabrana prilaska nije uvek loša mera. Na mnoge nasilnike to utiče, neće da je prekrše, jer znaju šta posle toga sledi. Ali, ima i onih kojima to ne znači ništa, koji ne doživljavaju tu meru kao nešto što može njih da ugrozi. Evo setite se da je ubica u Novom Sadu imao zabranu prilaska – naglašava ona.

#Nasilje

'