AKTUELNO

Statiska ukazuje na trend opadanja broja žrtava porodičnog nasilja u Srbiji, a koordinatorka Sigurne ženske kuće Vesna Stanojević ističe da je patološka ljubomora jedan od najčešćih povoda za ubistvo.

Koordinatorka Sigurne ženske kuće Vesna Stanojević je istakla da je u oba slučaja – i u Molu i u Novom Sadu povod za nasilje bila patološka ljubomora, koja i najčešće dovodi do ubistva.

Stanojević je istakla da se priča dovoljno o uzrocima nasilja, ocenivši da zabrana prilaska može biti delotvorna kod pojedinih nasilnika.

Foto: TV Pink Printscreen

- Patološla ljubomora je jedno izmenjeno stanje svesti. On je rešio da se obračuna sa njom, pa su se verovatno njeni roditelji isprečili. Čudno je da nije još uhvaćen, prošla su već dva dana od trostrukog ubistva u Novom Sadu – navela je Stanojević.

Ona je dodala da više treba pričati o nasilnicima, ne samo o žrtvama. Govoreći o slučaju ubistva u Molu, Stanovijević je ukazala na veliku razliku u godinama između nasilnika i žrtve, što ukazuje i na ljubomoru.

- Ne mogu da kažem da su zakazale institucije, ali mi se čini da problem nije prepoznat na vreme i da su mislili da je izricanjem mere zabrane prilaska rešen problem – navela je ona.

Mladen Mijatović, urednik emisije "Crna hronika" je ukazao da je u Novom Sadu nasilniku koji je ubio ženu i njene roditelje izrečene zabrana prilaska, dok u Molu u porodici u koj se dogodio zločin nij od 2012. godine nije prijavljivano bilo kakvo nasilje.

Foto: TV Pink Printscreen

Govoreći o statističkim podacima, on je ukazao da je smanjen broj slučajeva nasilja u porodici u odnosu na isti period prošle godine, odnosno žrtava.

- Za tri ipo meseca 2019. godine više od 400 osoba je uhapšeno zbog nasilja u porodici, doneto je i izrečeno oko 7000 hitnih mera od toga više od 2.000 mera privremenog udaljenja učinioca iz stana i oko 4.800 mera zabrane prilaska – naveo je Mijatović.

Kako je dodao, od početka godine je ubijeno sedam godina i vidi se trend opadanja broj žrtava porodičnog nasilja.

#Nasilje

'