AKTUELNO

Beograd neće pokretati arbitražu protiv Prištine zbog enormnih taksa koje su uvedene na proizvode iz centralne Srbije, već je odlučeno da se primene kontramere i one se trenutno razmatraju - saznaju "Novosti".

Od arbitraže se odustalo jer se, kako prenose naši dobro obavešteni izvori, Unmik, koji je u ime takozvanog Kosova potpisnik CEFTA sporazuma, proglasio - nenadležnim. U toj situaciji, Beogradu je preostalo samo da tuži tzv. Republiku Kosovo, a pojavljivanje "Kosova" kao pravnog lica u međunarodnom pravu i to na inicijativu naše strane, nesumnjivo bi moglo da se protumači kao priznavanje njegove "državnosti", zbog čega je opcija arbitraže i odbačena.

Kosovo je postalo punopravni član CEFTA u julu 2007, a Sporazum o članstvu je potpisao Unmik u ime prištinskih institucija. "Novosti" su zatražile odgovor od misije Unmika zbog čega su se proglasili nenadležnim u ovom slučaju, ali do zaključenja ovog izdanja nismo dobili objašnjenje.

Prema jednom tumačenju koje smo mogli da čujemo od pravnih stručnjaka, moguće je da se ova misija Ujedinjenih nacija pozvala na imunitet, jer prema Konvenciji o privilegijama i imunitetima UN iz 1946. godine, protiv ove međunarodne organizacije ne mogu da se pokreću postupci pred sudovima.

#Beograd

#Kosovo

#Priština

#Srbija

'