AKTUELNO

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević potpisao je danas Memorandum o saradnji sa predstavnicima 15 jedinica lokalne samouprave u okviru projekta nemačko-srpske razvojne saradnje "Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe".

Reč je o projektu koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) u partnerstvu sa resornim ministarstvom, a koji za cilj ima podršku unapređenju sistema pružanja usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou usmerenu na potrebe najosetljivijih društvenih grupa.

Đorđević je rekao da resorno ministarstvo sprovodi odgovornu socijalnu politiku i dodao da će se nastaviti u tom pravcu.

- Izmena i dopuna zakona o socijalnoj zaštiti i izrada zakona o socijalnim kartama će pružiti dodatni iskorak kada je u pitanju briga o osetljivim grupama - istakao je Đorđević.

Naveo je da resorno ministarstvo sa GIZ-om sarađuje ne samo na projektu "Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe" već i na drugim projektima i dodao da je rezultat te saradnje uvek bio pozitivan.

- Očekujem da će tako biti i u ovom slučaju - rekao je Đorđević i dodao da je Memorandum o saradnji potpisan sa 15 jedinica lokalne samouprave iz pet okruga - sremski, južnobanatski, zlatiborski, kolubarski i mačvanski.

Zamenica ambasadora Nemačke Dorotea Gizelman je rekla da Nemačka i Srbija imaju dugogodišnje partnerstvo i da je sveobuhvatni cilj te saradnje u oblasti razvoja pristupanje Srbije EU.

Kao jedan od tri stuba saradnje dve zemlje u oblasti razvoja, ona je navela dobro upravljanje, objasnivši da to znači da država radi efikasno i transparentno, uz fokus na potrebe građana.

- Vladavina prava i dobro upravljanje nalaze se u srcu procesa pristupanja Srbije EU - rekla je Gizelman.

Vođa projekta "Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe" Aleksandra Hilbig je rekla da taj projekat podržava lokalne i nacionalne organe vlasti u poboljšanju pružanja usluga socijalne zaštite sa ciljem da se kreiraju na efikasan i transparentan način i u skladu sa potrebama građana, posebno uzimajući u obzir potrebe osetljivih grupa.

Hilbig je izrazila zadovoljstvo zbog potpisivanja memoranduma sa jedinicama lokalne samouprave koje će, dodala je, biti podržane putem mera koje će biti razrađene u bliskoj saradnji sa opštinskim timovima i uzeće u obzir predstojeće pravne i strateške promene u oblasti socijalne zaštite.

#Zoran Đorđević

'