AKTUELNO

Komentarišući buru koja se digla oko najave predsednika Srbije da nakon Sabora SPC poseti i Skupštinu, Nebojša Krstić, marketinški stručnjak, rekao je da je narodu teško ugoditi, ali da smatra da predsednik ima puno pravo da ode na oba ova mesta.

- Narodu je teško ugoditi, ali smatram da je predsednik imao puno pravo da ode na Sabor SPC i da informice predstavnike crkve o svemu što se dešava i o svim poteškoćama sa kojima se Srbija suočava u pregovorima i van njih – rekao je Krstić.

Kako kaže, želeo je da ih informiše i o pritiscima i svim opasnostima koje vrebaju.

- Mislim da, nažalost, to što crkva ima rezolutan stav o Kosovu, ništa neće pomoći srpskom narodu, a neće ni pomoći Srbiji da zadrži Kosovo, ali može da omete Srbiju da postigne kompromis. Tako da, vladike umesto da pomognu Srbima, oni su otežali položaj i Srba na Kosovu i Srba uopšte, i to na način na koji, nisam siguran da su razumeli do kraja – rekao je Krstić.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, Vučić je uradio ono što se očekuje, ukazao im je poštovanje vladikama.

- Što se tiče najave za odlazak u Skupštinu, smatram da se ništa spektakularno neće dogoditi tu. Vučić voli duele, poslanici takođe, i osim činjenice da će to biti zanimljivo za gledanje, smatram da se neće ništa spektakularno dogoditi za značaj zemlje - rekao je Krstić.

Istoričar Nemanja Starović, rekao je se slaže sa Krstićem da je dobro da dođe do ove rasprave, i to na mestu gde i treba da se dogodi, a to je kako kaže, plenarna sednica.

Kako kaže, Priština želi da obesmisli sve odredbe Briselskog sporazuma koje im ne idu u prilog.

Foto: TvPink Printscreen

- Prilika je da se razgovara. Milsim da je momenat kada su se stvari donekle definisale i bitno je da se odredi politika republike Srbije u skladu sa postojećim okolnostima. Bitno je da se stvar predoči na jasan način i da se dobije podrška poslanika – rekao je Starović.

- Oni su želeli da dovedu do podela u srpskom korpusu. Nisu očekivali da će Srbi da formiraju Srpsku listu, sada su nezadovoljni time i žele da postave neku vrstu zamke, kako bi mogli da postave neke svoje poslušne Srbe ili Albance – rekao je Starović.

Kako kaže, bitno je da ne nasednemo na te zamke i ne upadnemo u njih.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković, rekao je da imajući u vidu dosadašnje iskustvo sa protorom KiM, teba biti oprezan kada su provokacije u pitanju.

- Albanski političari imaju otvorenu nameru da unesu neku vrstu nemira i panike među Srbe, da se Srbi podele i to podstiču na sve načine. Videli ste da uvek postoji visok nivo bezbednosnog rizika na KiM – rekao je Stanković.

Kako kaže, ni međunarodni akteri na terenu nisu baš mnogo revnosni.

#Nebojša Krstić

'