AKTUELNO

Šef italijanske ekstremnodesničarske Lige Mateo Salvini okuplja danas u Milanu predstavnike desetak nacionalističkih stranaka na skupu za evropske izbore koji se održavaju za nedelju dana.

Kako navodi agencija Frans pres misija će biti osetljiva za Salvinija i njegovu glavnu saveznicu Marin Le Pen, predsednicu francuskog Nacionalnog okupljanja (RN) koji žele da okupe savez od dvanaest nacionalističkih stranaka, čiji stavovi se međutim razlikuju po mnogim tačkama od budžetske discipline do raspodele migranata koji se već nalaze u EU.

Njihov cilj je da od grupe Evropa nacija i slobode (ENF), u kojoj su već bili Liga, Nacionalno okupljanje Marin Le Pen, austrijska Slobodarska partija FPO i flamanska Flams Belang, treću po snazi u Evropskom parlamentu. To mesto takođe želi da zauzme grupa Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE), gde bi mogli da budu francuski predstavnici koji su na strani predsednika Emauela Makrona.

Mateo Salvini koji je takođe i italijanski vice premijer i ministar unutrašnjih poslova poslednjih nedelja je imao više izbornih skupova, i neumorno pozivao glasače da se mobilizuju.

- Pomognite nam da postanemo prva partija u Evropi, da ponovo uzmeno ključeve naše kuće. Evropski izbori su referendum između života i smrti, prošlosti i budućnosti, između jedne slobodne Evrope i islamske države zasnovane na strahu - rekao je on i nazvao one koji abstiniraju saučesnicima Angele Merkel, Emanuela Makrona, i američkog milijardera mađarskog porekla Džordža Soroša.

Marin Le Pen kao i Salvini kažu da je Evropa jaka samo ako su nacije jake, zalažući se za Evropu nacija i saradnje umesto federalističke Evropske unije.

Očekuje se da će hiljade pristalica Lige doći da im pruži podršku danas na mitingu na trgu ispred čuvene milanske katedrale, gde će evropske nacionalističke vođe, Salvini, Le Pen ali takođe i Gert Vilders šef holandske PVV držati govore od 16.30 po lokalnom vremenu.

#Italija

#Mateo Salvini

'