AKTUELNO

Sedam muškaraca osuđeno je 2011. godine na 25 godina zatvora pod optužbom da su upadali u kuće i silovali omamljene žrtve. Oni su kada padne mrak, kroz prozor ubacivali u kuću gas koji veterinari koriste da uspavaju bikove zbog kastracije. Droga bi neke uspavala, drugima bi izbrisala pamćenje, a treći su bili svesni svega, ali nisu mogli da se odupru.

U mestu manjem od 2.000 stanovnika silovana je 151 žena. Žrtve su imale od tri do 65 godina. Za zločin se godinama nije znalo jer su i žrtve i počinioci bili pripadnici jedne od najzatvorenijih zajednica na svetu, kolonije menonita u Boliviji.

Žrtve su dugo ćutale u strahu od sramote. Istražioci veruju da je silovanih i više od 200, ali mnoge devojčice i devojke i dalje ćute, uz podršku roditelja. Boje se da neće moći da se udaju, jer veruju da žena u brak treba da uđe nevina. Menoniti su hrišćanska grupa nastala u 16. veku kao grana holandskog i nemačkog anabaptizma. Odbijaju da krste decu, učestvuju u javnim preduzećima i odlazak u rat, i zbog toga su često bili proganjani. Bolivija im je početkom 20. veka pružila utočište, omogućila im da ne šalju decu u škole i da ne idu u vojsku.

Danas u oko 50 izolovani kolonija živi oko 70.000 ljudi. U Manitobi, gde živi oko 1.800 ljudi. To je staromodna, konzervativna zajednica, zadržali su svoj stari jezik, jedan od holandsko-nemački dijalekt, obrađuju zemlju, ne koriste se automobilima nego konjskom zapregom. Nema mobilnih telefona ni muzike, samo težak rad, jer jedino tako nakon smrti mogu u nebo. Menoniti su u Boliviju došli iz Rusije, Kanade i Meksika.

- To je bio šok - rekao je tužilac Fredi Perez, koji je vodio slučaj silovanja. U oktobru 2009. zazvonio je telefon u Perezovoj kancelariji u Santa Kruzu. Grupa menonita prijavila je policiji da su uhvatili grupu silovatelja. U Boliviji su menoniti poznati po tome da rade od šest ujutro do devet uveče, duboko su religiozni, ne piju i ne plešu. Bilo je teško poverovati da bi neko od njih mogao da počini krivično delo.

Otac dve tinejdžerke je jedne večeri 2009. čuo lavež pasa, ali kad je izašao, nije bilo nikoga. Ujutro se čudno osećao, nije mogao da ustane iz kreveta. Niko od ukućana nije mogao da se pomeri. Znali su da nešto nije uredu ali ne i šta. To se dogodilo još najmanje jedanput. Napadači su ubacili drogu u prostoriju, a kad su svi pozaspali, ušli su i silovali maloletne ćerke. Žrtve su se previše stidele da bi to ikome ispričale.

- Žene su se budile sa spermom po telu, čudeći se zašto su gole. Nisu mogle o tome da pričaju komšijama u strahu d aih ne optuže da im je đavo ušao u kuću - rekao je Perez. Ali kad je jedna žena ipak progovorila, ohrabrile su se i druge. U oktobru 2009. uhvatili su mladića u tuđoj kući. Zatvorili su ga i on je priznao da je silovao žene zajedno sa još devetoricom muškaraca. Svi osim jednoga bili su iz Manitobe.

Mladić je priznao da je s još trojicom upao u kuću Abrahama, s kojim je razgovarao novinar BBC. Tek posle njegovog priznanja Abrahamove ćerke su rekle su da se nešto dogodilo, ali da se ničega ne sećaju. Ujutro ih je bolelo između nogu. U istrazi je prikupljen niz sličnih iskaza, neke su se sećale kako su pokušale da se odbrane, ali nisu mogle da se maknu.

Većina menonitskih žena ne govori španski, govore stotinama godina starim nemačkim narjčjem. Menonitske žene vezane su za kuću, dok muškarci rade na poljima, sa malo kontakta s Bolivijcima. Bilo je vrlo teško nagovoriti ih da svedoče, kaže tužilac Perez. Često su u suzama odbijale, ali onda bi ih pitao žele li da se to i drugima dogodi.

Grupa silovatelja navodno je napadala po selu od 2005. do 2009. Sedmorica su osuđena na 25 godina zatvora zbog silovanja, osmi je dobio 12 godina jer je ostalima nabavio drogu kojom su umrtvljivali žrtve, a deveti je u begu. Mnoge žrtve odlučile su ipak da ćute.

Osuđeni negiraju krivnju. Menonitska zajednica je podeljena i mnogi sumnjaju u ispravnost presude. Neki misle da su osuđeni muškarci žrtveni jarci koji su poslužili za skrivanje raširenog seksualnog zlostavljanja u porodicama, mnogi sumnjaju da je korišćen omamljujući sprej.

Sudije i tužioci su međutim sigurni da je pravda zadovoljena jer je prvi uhapšeni sve priznao, a to je potvrsila kasnije i istraga. Međutim, to nije kraj. Nova istraga je potvrdila da su se silovanja nastavila i posle hapšenja ove grupe silovatelja.

#Bolivija

'