AKTUELNO

Preliminarne liste dece koja su dobila mesto u beogradskim vrtićima biće objavljena u ponedeljak, 20. maja.

Liste će u ponedeljak biti objavljene u 16 predškolskih ustanova, a u predškolskoj ustanovi "11 april" na Novom Beogradu biće objavljene sedam dana kasnije jer je za nju stigao najveći broj zahteva.

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak rekao je Tanjugu da to neće biti kraj konkursa i da će roditelji čija deca nisu primljena, moći da pokušaju da se prijave i u žalbenom roku koji će trajati do 29. maja, a te prijave će upisne komisije predškolskih ustanova razmatrati do 7. juna.

- To je poslednji dan kada roditelji mogu da podnesu žalbe, a 7. juna izaći će konačne liste. Ako ne dobiju mesto u državnom vrtiću, moći će da zatraže odbijenicu i s njom da zatraže mesto u privatnom vrtiću - rekao je Gak, podsetivši da je grad predvideo subvencije za to, kao i do sada.

Na konkursu za mesto u beogradskim vrtićima ove godine na raspolaganju je 7.900 slobodnih mesta.

Gak kaže da to veći broj nego prošle godine, a da je u nekim predškolskim ustanovama stigao manji broj prijava nego lane.

Najavio je da će do 1. septembra biti otvoreno novih 500 mesta, i to u Boljevcima, Sopotu, Paliluli, Zemunu, Bulevaru kralja Aleksandra.

- Ima mesta i u privatnim predškolskim ustanovama, grad će redovno isplaćivati subvencije i 1. septembra ćemo biti bez lista čekanja za decu koja imaju prioritet pri upisu kada su vrtići upitanju - rekao je Gak.

On je podsetio da će sledeće nedelje biti objavljen javni poziv za izgradnju četiri nova vrtića u Beogradu.

- Radimo na tome da u Gradu nema liste čekanja, i već sada smo premašili obuhvat od 70 odsto predškolske dece, a evropski prosek oko 75 odsto - rekao je Gak.

Prijave za mesto u državnim vrtićima roditelji su mogli predavati elektronskim putem ili lično u predškolskim ustanovama.

Prioritet pri upisu imaju deca iz društveno osetljivih grupa, deca zaposlenih roditelja i redovnih studenata, deca koja imaju status trećeg i svakog narednog deteta u primarnoj porodici.

U drzavnim vrtićima trenutno je oko 58.000 dece , a u privatnim, uz subvenciju grada, oko 18.000 mališana.

Oko 7,5 milijardi dinara je isplaceno roditeljima na ime refundacije od pocetka ovog projekta, a 353 privatna vrtića su u ovom trenutku na spisku za subvenciju.

#Vrtić

'