AKTUELNO

Birališta u Australiji otvorena su danas za oko 11 miliona glasača koji biraju novi parlament, čime se završila 36-dnevna kampanja koja je bila usmerena na klimatske promene i privredu.

Ankete ukazuju da koalicija predvođena konzervativnom Liberalnom strankom neće uspeti da dobije treći trogodišnji mandat i Skot Morison će imati jedan od najkraćih mandata kao premijer u 118-godišnjoj istoriji australijske federacije.

Morison je treći premijer konzervativaca od 2013. godine. On je zamenio Malkolma Ternbula u avgustu.

Pedesetjednogodišnji Morison, koji se ranije bavio marketingom u turizmu, rekao je da je tokom petonedeljne kampanje smanjio razliku konzervativaca u odnosu na laburiste i predviđa da će rezultat izbora biti tesan.

Anketa objavljena danas u listu Ostrelijan (Australian) predviđa da će Laburisti biti ispred konzervativaca sa 51,5 prema 48,5.

Političke vođe su nastavile kampanju i danas do zadnjeg časa danas.

Opozicioni vođa Bil Šorten je rekao da je uveren da će Laburisti pobediti.

On je rekao da očekuje da će Laburisti početi da vladaju od nedelje. Rekao je da će njegovi glavni prioriteti biti povećanje plata za radnike sa niskim primanjima, povećanje naknada za radne nedelje i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte u Australiji.

- Svet će znati da ako Laburisti budu izabrani Australija se vraća nazad u borbu protiv klimatskim promena - rekao je Šorten. Australija je jedan od najvećih izvoznika uglja i tečnog prirodnog gasa, takođe je jedan od najvećih zagađivača na svetu po glavi stanovnika zbog velikog oslanjanja na struju dobijenu od uglja. Šorten 52-ogodišnji bivši vođa laburističkog sindikata takođe je obećao niz reformi, kao što je da će vlada plaćati sve troškove za lečenje od raka i smanjenje poreskih povoljlnosti za zemljoposednike.

#Australija

'