AKTUELNO

Za 100 evra može da vas nadgleda svako kome ste interesantni, dovoljno je da kupi program za praćenje vašeg mobilnog telefona.

Na tržištu Srbije posluju firme koje nude svojim kupcima programe za špijuniranje ljudi. Dok vam je telefon u ruci, neko će da zna svaki vaš korak, šta radite na Fejsbuku, s kim se dopisujete, čak i koga ste fotografisali. U svakom trenutku mogu da čuju šta se dešava oko vas u realnom vremenu.

Kompanije te proizvode nude za 100 evra, a to vam omogućava da bez mnogo muke i znanja postanete pravi haker! Sigurno ste primetili reklame koje pozivaju na kupovinu zastrašujućih programa, a prema uputstvima onlajn prodavaca, sve što treba da uradite jeste da posetite njihov sajt, kupite odabrani program, instalirate ga na telefon osobe koju želite da pratite i špijunaža može da počne.

Foto: Pixabay.com

Softver nije vidljiv na telefonu i žrtva praćenja nije svesna da je na "merama obrade".

Prema informacijama u oglasima, firme nude "potpunu kontrolu praćenog telefona, prisluškivanje razgovora, uvid u SMS poruke, objave na društvenim mrežama, fotografije i GPS lokaciju.

Ostala špijunska oprema

Pored softvera za mobilne telefone, na ovom modernom tržištu pojavljuju se i druge "alatke" za praćenje. Građani najčešće biraju besplatne špijunske aplikacije koje se mogu skinuti sa Plejstora.

Foto: Pixabay.com

Ipak, ima i onih koji se odlučuju za kupovinu hemijskih olovaka koje imaju digitalni snimač i kameru, a poznati su i lažni detektori za dim, ručni satovi, sunčane naočare, kao i neprimetne mini-kamere. Ovakva oprema košta od 50 do 350 evra.

#Kriminal

#haker

'