separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

Rusija predlaže rezoluciju o Organizaciji za zabranu hemijskog oružja


Da bi bila usvojena, rezolucija treba da dobije podršku devet od 15 članica SB a da pritom nijedna od stalnih članica ne uloži veto.


Rusija je svojim partnerima u Savetu bezbednosti UN predala nacrt rezolucije kojim se osudjuje "neprestana politizacija" Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) koja je formirala tim istražitelja za Siriju, navele su diplomate. 

U tekstu koji podržava i Kina se traži da Savet bezbednosti bude jedini medjunarodni organ koji može da uvede sankcije zemlji koja krši Konvenciju o zabrani hemijskog oružja. Takodje, Moskva s "zabrinutošću prati neprestanu politizaciju rada OPCW", što se sve više udaljava od prakse donošenja odluka konsenzusom. 

Nema informacija kada bi moglo doći do glasanja o ruskom predlogu. Da bi bila usvojena, rezolucija treba da dobije podršku devet od 15 članica SB a da pritom nijedna od stalnih članica ne uloži veto. Stalne članice SB su SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska. Neke diplomate smatraju da je predložena rezolucija ruski pokušaj da oslabe OPCW i Konvenciju o zabrani hemijskog oružja zbog istraga o upotrebi hemijskog oružja u Siriji.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti