AKTUELNO

Američki ministar trgovine Vilbur Ros najavio je da će sutra stupiti na snagu naredba kojom se kineski telekomunikacioni gigant Huavej Tehnolodžiz stavlja na crnu listu.

- Naredba, koja se odnosi na Huavej, sutra stupa na snagu - rekao je Ros u intervjuu za Blumberg, a prenosi Rojters. Američko Ministarstvo trgovine saopštilo je sinoć da na takozvanu "Listu pravnih lica" (Entity list) stavlja Huavej Tehnolodžiz i još 70 podružnica, čime se toj telekomunikacionoj kompaniji zabranjuje da nabavlja komponente i tehnologiju od američkih firmi bez prethodnog odobrenja SAD.

Pored toga, američki predsednik Donald Tramp je potpisao juče naredbu kojom zabranjuje firmama u SAD da koriste telekomunikacionu opremu onih kompanija za koje se smatra da predstavljaju rizik po nacionalnu bezbednost.

U Trampovoj naredbi nije konkretno navedena nijedna zemlja ili kompaniju, ali su američki zvaničnici prethodno označili Huavej kao "pretnju" i lobirali kod saveznika da ne koriste mrežnu opremu Huaveja za 5G mreže naredne generacije, podseća Rojters.

Portparol Ministarstva trgovine u Pekingu izjavio je danas da Kina snažno osuđuje jednostrano uvođenje sankcija drugih zemalja kineskim pravnim licima i smatra da se koncept nacionalne bezbednosti zloupotrebljava.

#Huawei

#SAD

'