AKTUELNO

Po oceni zamenik gradonačelnika Beograda Gorana Vesića set odluka o komunalnoj inspekciji, postavljanju tezgi i drugih pokretnih privremenih objekata na teritoriji Grada, postavljanju bašti... na teritoriji Grada i o promeni osnivačkog akta JP "Beogradska tvrđava" je prvi korak ka zaštiti kulturno-istorijskih celina koje postoje u glavnom gradu Srbije.

Vesić je podsetio da u ovom trenutku postoji sedam kulturno-istorijskih celina u Beogradu, Dositejev licej, Knez Mihailove ulice, Topčider, Kosančićev venac, Skadarlija, kao i staro jezgro Zemuna i Gročanska čaršija i da se setom odluka koje su danas donete čini prvi korak ka njihovoj zaštiti.

- Svi bismo želeli da one budu zaštićene, bolje očuvane, da se tu ne postavljaju bašte, montažni objekti onako kako kome padne na pamet, da bude urađeno u skladu sa našim projektom koji propisuje kako bašte mogu da budu postavljene, da se fasade urede, da se ne stavljaju reklame kako kome pada na pamet - kazao je Vesić obraćajući se odbornicima na sednici u Skupštini Grada.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Istakao je da upravo zato pet kulturno-istorijskih celina Dositejev licej, područje Knez Mihailove ulice, Topčider, Kosančićev venac, Skadarlija, kao i u budućnosti Svetosavski plato koji uživa u ovom trenutku status prethodne zaštite i u procesu je za proglašenje kulturno-istorijskog spomenika, donošenjem setom odluka biće stavljene pod nadležnost "Beogradske tvrđave".

- Tako će to preduzeće, koje se bavi zaštitom tvrđave, moći da vodi računa o tome kako da očuvamo ove naše kulturno-istorijske celine - rekao je Vesić.

Na ovaj način ćemo ih zaštiti, a suština je da se tih pet kulturno-istorijskih celina i šesta u budućnosti, kaže Vesić, stave pod nadležnost Beogradske tvrđave, koja će voditi računa o tome kakve bašte mogu da se postavljaju, kakvi suncobrani, gde smeju da se postave bašte, gde treba da se urade fasade, kakve reklame mogu da budu.

- Na taj način će one biti očuvane, uređene i to onako kako zaslužuju, ne samo zbog turista koji dolaze u grad, već i zbog nas Beograđana koji imamo obavezu da čuvamo ono što su naše kulturno-istorijske celine. Nemamo ih puno, ali hajde da ono što imamo sačuvamo -  kaže Vesić.

#Goran Vesić

#Spomenik

#zaštita

'