AKTUELNO

U želji da budu prihvaćeni i "in" deca potpadaju pod uticaj nerealnih zahteva da sve na njima bude skupo i markirano.

Siromaštvo i haos u zemlji terali su sitne prestupnike da tokom 90-ih skidaju deci nove patike kada krenu u školu. Danas se deca u školi skidaju sama, i to ne zbog nemaštine, već (najčešće lažnog) bogatstva - tj. da bi etiketom dokazali su njihove majice i duksevi skupi originali. Jer ako odeća nije markirana, dete nije kul.

Ova problematična praksa se sve češće dešava u osnovnim školama širom Srbije. U želji da budu prihvaćeni i "in" deca potpadaju pod uticaj nerealnih zahteva da sve na njima bude skupo i markirano. Te zahteve nameću jednu drugima, odnosno često dete koje dolazi iz dobro situirane porodice proziva i ponižava svoje vršnjake, kako ako ne nose skupo, manje vrede.

OSNOVCI U SRBIJI NEĆE PATIKE ISPOD 20.000 DINARA

Kada u školu dođu u nekom novom odevnom komadu, deca moraju da dokažu da je u pitanju skup original.

- Skineš se i pokažeš etiketu. Kažeš koliko je nešto koštalo. Što skuplje, to bolje. Niko neće da bude luzer koji nosi patike jefitnije od 20.000 dinara. Mene su terali da skinem duks i da im pokažem etiketu. I da kažem u kojoj radnji sam kupio - rekao je našim novinarima učenik jedne osnovne škole iz Pančeva.

Baš se preko leđa roditelja lome kompleksi koje deca jedna drugoj nameću. Majke i očevi kupuju, ni sami ne znaju od koga novca, samo da im klinci ne budu odbačeni od strane vršnjaka. Neretko na par patika ode cela plata.

- Radim u prodavnici u kojoj patike koštaju od 16.000 dinara pa naviše. Mnogo osnovaca kupuje kod nas, a oni izričito izbegavaju patike po ceni manjoj od 20.000. Najčešće se prodaje model od 36.000 dinara. Kupuju ga i roditelji koji imaju plate od 1.000 evra i oni koji rade za 300. Mnogi od njih pazare preko administrativne zabrane, te tako znam koliko su većini plate male, ponekad tek koju hiljadu veće od cene patika. Ali kupuju - rekla je za Telegraf.rs jedna prodavačica iz Subotice, ime poznato redakciji.

PODRŽAVAJU MLADE AMERIKANCE

Sve ovo podseća na američke filmove u kojima se bogati klinci razbacuju novcem svojih roditelja. Da ih srpska deca podražavaju vidi se i po tome što im je engleski akcenat najbolji kada izgovaraju imena marki, koriste njihov žargon, a vrednost svoje odeće izražavaju u dolarima.

A čak su i domaći zabavljači našli sebi mesto u ovom trendu. Na Jutjubu postoje kanali u kojima deca iz Srbije opisuju šta na sebi nose i koliko to košta. Naravno, u dolarima. Potom sami daju ocene skupih patika:

- Ne volim 95-ice, to nose svi mali naloženi garserčići Beograda - komentariše jedna devojčica patike koje koštaju oko 200 dolara.

PSIHOLOG: U OVOME ULOGU IGRAJU I RODITELJI

U jednom ovako siromašnom društvu razbacivanje novcem i brendovima samo je prividan paradoks. Stručnjaci ističu da u tome veliku ulogu igraju i roditelji, među kojima mnogi i sami od dece od malih nogu prave statusne simbole.

- Popustljivi smo u želji da ih usrećimo, tražimo prečice i instant rešenja, zaboravljajući da je naš zadatak da osposobimo decu za život, nudeći im, između ostalog, porodični sistem vrednosti. Sport i muziku - zato što ih volimo i uživamo baveći se njima, a ne zato da bi unovčili talente, aktivne sadržaje koji će omogućiti deci da se kroz rezultat ostvare negujući intrizičku motivaciju, a ne gajeći lažni osećaj sigurnosti kroz spoljašnje i nametnute standarde - kaže Darka Krsmanović, psihoterapeut.

#Garderoba

#deca

'