AKTUELNO

Više od stotinu kuvara iz raznih delova sveta (ali i Srbije) peklo je satima palačinke u okviru manifestacije "Chefs for life - Kuvari velikog srca", jednodnevnog okupljanja sa humanitarnim karakterom, ali i ambicijom da se obori Ginisov rekord u broju ispečenih palačinki.

Na dugo najavljivanoj manifestaciji "Chefs for life - Kuvari velikog srca", koja je održana ovog meseca na platou ispred Centra za fizičku kulturu, Vrbas je nezvanično oborio Ginisov rekord u pečenju palačinki.

Foto: Petar Lazović

Foto: Petar Lazović

Za osam sati ispečeno je ukupno 15.584 palačinki, čime je Vrbas oborio prošlogodišnji rekord iz Sarajeva za oko 1.400 komada više. Na 70 tiganja, koji su iz Italije stigli specijalno za ovaj događaj, smenjivalo se 120 kuvara. Profesionalnim kuvarima iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Italije, Slovenije i Rusije pomagali su učenici ugostiteljskih smerova iz Novog Sada, Sombora i Rume, ali i deca sa posebnim potrebama.

Foto: Petar Lazović

Foto: Petar Lazović

Pored poslastice koja je spremana za Ginisa, na više štandova pripremana su jela domaće i inostrane kuhinje koja su posetioci mogli besplatno da probaju, a sve što je ostalo, biće uručeno narodnoj kuhinji, Opštoj bolnici Vrbas, Gerontološkom centru i socijalno ugroženim građanima vrbaske opštine.

Foto: Petar Lazović

Foto: Petar Lazović

Uporedo sa pripremanjem hrane, manifestaciju je obogatio i kulturno-umetnički program.

Manifestacija “Kuvari velikog srca” pokrenuta je na inicijativu Borisa Bijelovića iz Udruženja “Multiart”, svetski priznatih kuvara Ljubice Komlenić i Danijela Mikšića i osnivača organizacije “Chefs for life” Dijega Toskanija iz Italije. Pripremanje palačinki pratile su sudije, a Ginisovoj komisiji u Londonu biće poslat snimak, kako bi nezvaničan rekord bio potvrđen.

#Ginisova knjiga rekorda

#Vrbas

#palačinke

'