AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da njegova poseta Sjedinjenim Američkim Državama ima za cilj unapređenje bezbednosti države Srbije kada je u pitanju trgovina drogom, kao i povodom povratnika sa ratišta u Siriji, posebno boraca ISIS-a.

- Sa direktorom Agencijom za borbu protiv narkotika (DEA) i Federalnog istražnog biroa (FBI) razgovarao sam o tome kako mogu da pomogu MUP-u Srbije i našim ljudima da budemo opremljeniji i efikasniji, kako bi mogli da razmenjujući podatke u regionu i šire dovedemo do toga da garantujemo bezbednost i sigurnost u Srbiji - rekao je Stefanović.

On je istakao da nema dovoljne bezbednosti ako nemamo saradnju sa svima u svetu koji mogu da pomognu da dođemo do trgovaca nargoticima i ozbiljnih organziovanih kriminalnih grupa koje deluju van naše zemlje i čije su baze operacija Južna Amerika i druge destinacije u svetu.

- Razgovori su imali za cilj i strateško partnerstvo da se poveća razmena informacija koja služi da zaštiti interese naših državljana i da dođemo do informacija i potencijalnom ugrožavanju naše bezbednosti i od terorizma i organizovanog kriminala - napomenuo je Ministar.

Smatra da iako Srbija već godinama ima izuzetnu saradnju sa Agencijom za borbu protiv narkotika (DEA) postoji prostor za proširenje saradnje i sa DEA, ali i sa FBI i drugim agencijama koje se bave na suzbijanju narkotrafikinga.

- Njihov fokus je na zemljama i delovima sveta do kojih Srbija ne može da dorpe, niti da utiče. Ako naši trafikanti koji idu u Južnu Ameriku da bi transportovali kokain do španskih ili holandskih ili novih ruta u istočnoj Evropi, zajedničkim radom možemo da razmenimo informacije sa DEA i FBI jer mogu da nam pomognu da ih privedemo pravdi i pokušamo da ih osudimo - ukazao je Stefanović.

Na taj način bi se, kako je dodao, smanjile i mogućnosti da se novac od droge pere širom Evrope i u našoj zemlji ili da bude upotrebljen za neke kriminalne aktivnosti.

Kada je u pitanju odluka SAD da zarobljene bivše borce ISIS-a vraća u njihove domicilne zemlje, Stefanović kaže da je i o tome bilo reči na razgovorima u SAD, te da su svi svesni pretnji koje nosi njihov povratak, ali da je važno da se razmišlja o postuku deradikalizacije nakon odsluženja kazni.

On je poručio da i MUP i bezbednosne službe rade danonoćno rade na tome, te da su do sada bili vrlo uspešni.

On je ipak napomenuo da postoji zabirnutost za sve što se dešava u regionu i tamo gde se vraća veliki broj stranih boraca, a kako je dodao, ne bi potcenio ni žene koje se vraćaju.

- I one mogu biti izuzetno radikalizovane i opasnost za bebednost - napomenuo je ministar.

Prema njegovim rečima, stotinak ljudi koji su se vratili na KIM predstavljaju stalnu opasnost za bezbednost u čitavom regionu, zbog čega tu mora da se radi na stalnoj razmeni informacija.

#Nebojša Stefanović

#SAD

#Srbija

'