AKTUELNO

Poslanici Skupštine Srbije, pošto su završili načelnu raspravu o takozvanom “Tijaninom zakonu”, rad su nastavili pretresom o više sporazuma, među kojima je i potvrđivanje ugovora o zajmu za kredit za izgradnju dela autoputa na deonici Preljina-Požega.

Reč je o 445 miliona dolara zajma od kineske Eksport-import banke.

Na dnevnom redu je i potvrđivanje ugovora o zajmy za kredit za projekat modernizacije i rekonstrukcije mađarsko-srpske železničke veze na teritoriji Srbije za deonicu Novi Sad-Subotica.

Ugovor o modernizaciji železnice podrazumeva kredit u maksimalnom iznosu od gotovo milijardu dolara.

Ugovore je poslanicima detaljno obrazložio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević koji je u polemici sa poslanikom SRS Miloradom Mirčićem naveo i da javni dug Srbije na današnji dan iznosi 51 odsto BDP-a.

Mirčić je, naime, ukazao da vrednost ugovora o kojima se danas raspravlja iznosi oko dve milijarde evra, navodeći da je to veliki iznos imajući u vidu da je ukupni dug Srbije 23 milijarde evra.

On je kazao i da radikali žele da skrenu pažnju Vladi Srbije da generalno treba da vodi računa sa kim potpisuje ugovore i pod kakvim uslovima, ali je takođe naveo da su ugovori o modernizaciji pruge i izgradnji deonice autputa na Koridoru 11 važni.

- Nama je bitna dinamika radova i da povlačenja sredstava bude usaglašeno i sihnronizovano. Srbija 'baca' ne mala sredstva na ime penala za kredite koji su odobreni a još nisu u upotrebi. To je sada blizu dva miliona evra - rekao je Mirčić i ukazao da je taj iznos ranije bio čak sedam miliona evra.

Kako je rekao, to se dešavalo, jer nije bilo pripremljenih projekata, ali i zbog toga što nisu bili regulisani imovinsko-pravni odnosi.

Ministar je odgovorio da je bivša vlast "skrivala" kredite, ocenivši da oni nisu bili "po meri države".

- Mislim da niste imali prilike da detaljno, kao danas, čujete za šta uzimamo kredite i pod kojim uslovima. Ta loša politika koja je bila pre 2012. dovela je do toga da imamo javni dug koji je preko 70 odsto BDP-a - rekao je Đorđević.

On je dodao da javni dug na današnji dan, zahvaljujući domaćinskom upravljanju finansijama, iznosi 51 odsto BDP-a, te objasnio da se Srbija neće ođednom zadužiti dve milijarde evra, već da će se kredit povlačiti po tranšama.

- Verujem da ćemo odgovornom politikom uspeti da vratimo još neke loše kredite i da još smanjimo javni dug - istakao je Đorđević.

Ministar je rekao i da aktuelna vlada nije odgovorna za neke prethodne kredite već oni koji, kako kaže, danas nisu u skupštinskoj sali i koji ne žele da preuzmu odgovornost.

#BDP

#Zoran Đorđević

'