AKTUELNO

On je istakao da će poslanici SNS, SPS, Pokret socijalista, SDPS podržati "Tijanin zakon", kojim se uvodi kazna doživotnog zatvora za ubice i silovatelje dece, trudnica i nemoćnih lica.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović optužio je danas deo opozicije da su licemeri što je, kako je istakao, najbolje pokazao "Tijanin zakon" koji su najpre podržavali, a sad im odjednom nije u skladu sa evropskom praksom.

Martinović je rekao da će poslanici SNS, SPS, Pokret socijalista, SDPS podržati "Tijanin zakon", kojim se uvodi kazna doživotnog zatvora za ubice i silovatelje dece, trudnica i nemoćnih lica.

- To je naša ljudska i moralna obaveza - rekao je Martinović novinarima u Skupštini i primetio da u sali nema onih koji su više od godinu dana kritikovali vlast da nemaju "ljudskog i političkog sluha" za usvajanje tog zakona i za stavljanje na dnevni red inicijative Igora Jurića.

Tada, kako kaže, "nema ko nije napadao vlast", od političkih stranaka do nevladinih organizacija, pa su čak i govorili da Aleksandar Vučić vodi kampanju preko tabloida protiv Igora Jurića, a sad "velikih poštovalaca ljudskih prava" nema u parlamentu.

On je podsetio da je aktuelna vlast usvojila i Zojin zakon, Aleksin zakon i da je učinila sve da država stane u zaštitu dece, trudnica, nemoćnih lica...

-  Sada ih nema u klupama i ođedanput im taj zakon ne valja i nije u skladu sa evropskim standardima, a bio je kad su oni tražili da se zakon donese - primetio je Martinović i dodao da je to najbolji primer "licemerja i neljudskosti".

Kako je rekao, baš njih briga i za "bebu koja je nastradala u helikopteru", za Tijanu Jurić, jer, "samo su oni važni i bitni da se politički promovišu".

Komentarišući to što je poslanik DS Radoslav Milojičić rekao da će glasati za zakon, Martinović kaže da razume da Milojičić nema hrabrosti da dođe u parlament i raspravlja o zakonima.

- Kada za šefa imate najvećeg tajkuna u Srbiji i čoveka koji ne preza da upotrebi fizičku silu, mogu da razumem Milojičića. Strah od Djilasa je ljudski i ja to kao covek potpuno razumem - naglasio je Martinović.

Na konferenciji je govorio i šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević, koji je rekao je da su predstavnici dela opozicije, koji su ranije pozivali na usvajanje tog zakona, neodgovorni i licemerni jer nisu u parlamentu da o njemu raspravljaju i glasaju.

Milićević je rekao da vladajuća većina više puta do sada jasno pokazala da u parlamentu nije zbog rejtinga i popularnosti naših stranaka, već zbog građana Srbije.

On je naveo da se danas nema vaznije teme od zaštite života svakog deteta u Srbiji, a da deo opozicije koji bojkotuje rad parlamenta kaže da ne želi da učestvuje u raspravama jer se govori o nevažnim zakonskim predlozima.

- Da li je blokada saobraćajnica, predsedništva, vređanje i pretnja, rušenje znakova na gradilištima, važnije teme od onih o kojima danas govorimo. Ovde nema politike i politikanstva, marketinga, mi ovde govorimo o životu, a oni to nikada neće razumeti - rekao je Milićević i upitao da li je opozicija zapravo opozicija svojim građanima.

- Oni nemaju ideju ni konkretan predlog, ali pokušavaju da izigravaju opoziciju da bi nekako preživeli naredni izborni ciklus, što je teško - rekao je Milićević.

Poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski rekao je da bi njegova stranka, da je moguće, razmatrala i uvođenje smrtne kazne za najteža kriivčna dela.

Ocenio je da deo opozicije zapravo brine kompletna izmena Krivičnog zakonika, ali i naglasio da zakoni koji su u proceduri nemaju veze sa politikom već sa boljom budućnosti.

#Aleksandar Martinović

#Opozicija

'