separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

Nedimović: Poljoprivrednicima isplaćeni prvi evropski novci


Srbija je u 2018. ostvarila izvoz na tržište EU vredan 1,3 milijarde evra i to je pokazatelj vašeg puta ka Evropskoj uniji, izjavila je danas zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Štamcar.


Ona je to rekla nakon sastanka sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimović na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, a jazednička je ocena da će proizvodi iz Srbije biti još konkurentniji na evropskom tržištu nakon što su izmenjena četiri propisa u sektoru bezbednosti hrane.

- Ideja je da postanemo potpuno kompatibilni sa regulacijom Evropske unije u sektoru bezbednosti hrane, jer je to najsavremenije i najkompletnije tržište hrane na svetu. Ako imate tako uređen sistem, onda možete da trgujete s bilo kim na ovoj planeti - rekao je Nedimović.

On je najavio da će za tri meseca biti akreditovana Laboratorija za bezbednost hrane, da je oprema već nabavljena i angažovan stručni kadar koji će u njoj raditi, čime će Laboratirija biti potpuno u funkciji.

Autor: Tanjug/Jaroslav Pap

Delegaciji EU zahvalio je na podršci Srbiji na njenom putu ka članstvu u Uniji, posebno u sektoru poljoprivrede i to u sva tri poglavlja - poljoprivredne politike, bezebnosti hrane i ribarstva. Podsetio je da je u toku realizacija IPARD projekta, da je 736 aplikacija u postupku, a da je počela isplata prvog evropskog novca poljoprivrednicima.

- To su prvi evropski novci koji su isplaćeni direktno na ruke poljoprivrednicima u Srbiji. To je jako važno u poljoprivredi i to je jedan simbolički gest koji oslikava odnose Srbije i Evropske unije - rekao je Nedimović.

Delegacija EU pomaže Srbiji, ocenili su njeni predstavnici, ne samo u pogledu propisa i standarda, nego pogotovo na modernizaciji poljoprivrede i prerađivačke industrije. Jedan od načina pomoći u tom smislu, ocenjuju oni, jeste i IPARD projekat, kao instrument za razvoj ruralnog turizma.

Autor: Tanjug/Jaroslav Pap

- Tu nije samo novac u pitanju, već kroz projekat 'EU za tebe' dajemo mehanizaciju, traktore, konkretno 15 traktora biće dodeljeno, potom kombajni, tresači višanja. Reč je 175 miliona bespovratnih sredstava za male poljoprivrednike, a na vama samima je kojom brzinom će te raditi, onako kako ste sami sebi zadali i kako se od vas to očekuje - navela je Mateja Norčić Štamcar.

Ona je podsetila da je Srbija već dobila stotinu miliona evra za razvoj poljoprivrede, te pohvalila trgovinsku razmenu između EU i Srbije.

- Više od dve trećine vaših proizvoda je plasirano na tržište EU i na tržište CEFTE. Sa uvođenjem evropskih propisa u oblasti zaštite bezbednosti hrane veća je mogućnost da vaši poljoprivredni proizvodi budu izvoženi na tršižte EU i budu konkurentniji - rekla je zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti