AKTUELNO

Poreska reforma, reforma rudarskog i energetskog sektora, nastavak borbe za investitore, deo su paketa reformi od sedam tačaka koje će država preduzeti u narednih godinu dana u cilju bržeg privrednog rasta.

Kako navodi "Srpski telegraf", tu su još digitalizacija javnih službi, razvoj kompletne infrastrukture i povećanje minimalca i prosečne plate.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je za list da je od početka godine, zaključno s prvom dekadom aprila, evidentiran priliv stranih direktnih investicija već dostigao cifru od jedne milijarde evra, što je pokazatelj koji govori u prilog očekivanjima.

- Rezultati koje smo ostvarili kao država, neosporni, opipljivi, i merljivi, najbolji su dokaz osnovanosti poverenja u Srbiju i njen rast - istakla je Tabakovićeva.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u narednih godinu dana sve snage i kapaciteti bitio usmereni na reforme koje će omogućiti ekonomski rast, a cilj države je da se privredni rast podigne na sedam odsto.

U okviru poreske reforme od sedam tačaka predviđa se dodatno pojednostavljenje procedura, smanjenje poreza i doprinosa na plate, a PDV će ostati među najnižima u Evropi.

Najveći efekat na BDP očekuje se od daljeg jačanja RTB Bor pod upravom kineske kompanije, koja je najavila velike investicije, kao i od iskopavanja litijuma.

Takođe se predviđa rešavanje problerma EPS-a, a u oblasti digitalizacije cilj je stići nivo razvijenih evropskih kapaciteta.

Radiće se i na dovođenju investitora raznim podsticajnim merama, a posebno u oblasti visoke tehnologije.

Već se radi na premrežavanju cele Srbije auto-putevima i povezivanju sa susednim zemljama.

Najmanja mesecna zarada biće 30.000 dinara, dok će prosečna plata iznositi 500 evra, navodi "Srpski telegraf".

#Ekonomija

#Jorgovanka Tabaković

'