AKTUELNO

Briselski portal Politiko ocenio je da je samit u Berlinu bio neuspešan u pokušaju da omogući "izlazak iz ćorsokaka" u koji je zapao dijalog između Beograda i Prištine i navode da to ukazuje na propuste u spoljnoj politici Evropske unije.

Politiko u tekstu pod nazivom "Merkronov slom Balkana" piše da je francuski predsednik Emanuel Makron bio na ivici živaca i govori o tome da su Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel odlučili da uzmu stvari u svoje ruke, jer su "frustrirani neuspehom EU" da sklopi dogovor da se smire tenzije između Beograda i Prištine.

List navodi da umesto da ostvare proboj, Merkel i Makron su nesvesno javnosti pokazali disfunkcionalnost evropske diplomatije. Politiko dodaje da je samit podvukao podele ne samo između Beograda i Prištine, već i između Pariza i Berlina, kao i među zemljama članicama Evropske unije i aparata nadležnog za spoljnu politiku u Briselu.

Politko navodi da je Makron nekoliko sati pokušavao da nagovori premijera privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradinaja da prihvati kompromis da bi ublažio spor sa Beogradom, a da je onda pribegao svojoj karakterističnoj osobini da bude grubo otvoren.

Pozivajući se na dve neimenovane osobe koje su svedočile susretu Markona i Haradinaja u Berlinu, portal navodi da je francuski predsednik podigao glas dok se obraćao Haradinaju, a da ih je gledala grupa lidera iz regiona.

Politiko citira Makrona da je rekao Haradinaju da "nije u poziciji da išta traži".

Uoči samita, delovalo je da nijedna strana nije spremna da popusti, što je neke diplomate navelo da se upitaju da li bi samit uopšte trebalo da se održi.

U ovom slučaju učesnici nisu mogli čak ni da se saglase oko "širih zaključaka" koji su, tvrdi Politiko, Berlin i Pariz podelili u danima uoči samita.

Bez obzira na neslaganja, Makron i Merkel su se nadali da će iskoristiti zamah zbog dogovora između Grčke i Severne Makedonije oko zvaničnog naziva kako bi ostvarili neku vrstu napretka oko Beorgada i Prištine.

- Bili su razočarani - tvrdi Politiko i dodaje da je sastanak, koji je trebalo da se fokusira i na težnje regiona ka evrointegracijama, ubrzo "zapeo" i "zaglibio" se zbog odnosa Beorgada i Prištine, što je izazvalo kritike da je, umesto da poboljša situaciju, "diplomatija Berlina i Pariza samo pogoršala stvari".

Foto: Tanjug AP

- Jedina srećna osoba bila je Mogerini - navodi portal da je rekao jedan od učesnika.

Time što je samit organizovan izvan pokroviteljstva Evropske unije, koja sama vodi proces za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, Francuska i Nemačka su na sebe preuzeli inicijativu, ocenio je Politiko.

Portal dodaje i da, iako je Mogerini pozvana na sastanak u Berlinu, ona je dobila manju ulogu.

Kako piše Politiko, Mogerini je, tokom većeg dela svog mandata, koji je počeo 2014. godine, malo pažnje obraćala na Balkan, ali da je postala aktivnija pošto se region našao u središtu politike velikih sila, poput Kine i Rusije, "koje žele da tamo šire uticaj".

Međutim ona do sada s malo toga može da se pohvali, navodi Politiko i dodaje da se ona našla na udaru kritika, jer nije ostvarila napredak u odnosima između Beograda i Prištine, kao i zato što je, kako tvrdi, "stvorila probleme prigrlivši plan koji bi omogućio takozvanu razmenu teritorija duž etničkih linija".

Politiko naglašava i da dok neki u Beogradu i Prištini podržavaju tu ideju, Merkel se njoj duboko protivi, jer se plaši da će to biti opasan presedan u regionu, dok je Francuska mnogo više dvosmislena po tom pitanju.

Portal ocenjuje i da je samit skrenuo s puta skoro čim je počeo. Tvrde da je delegacija iz Prištine bila podeljena oko toga da li da prihvati kompromis.

Politiko navodi i da je Haradinaj u Berlinu izjavio da nikakav dijalog ne može da se vodi bez SAD.

#Angela Merkel

#Berlin

#Emanuel Makron

#Ramuš Haradinaj

'