AKTUELNO

U Loznici su svečano uručeni ključevi za 30 stanova namenjenih izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje imaju prebivalište na teritoriji grada Loznica, u okviru četvrtog potprojekta Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji (RSP).

U saopštenju Komesarijata za izbeglice navodi se da su finansijska sredstva za izgradnju ovih 30 stanova obezbeđena delom iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, kojim upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope, a delom iz budžeta Grada. RSP fond donirao je 602 hiljade evra, dok je kontribucija Grada Loznice 23 miliona dinara.

- Kroz Regionalni stambeni program do sada je krov nad glavom dobilo 3.130 porodica, a do kraja programa biće stambeno zbrinuto više od 7.000 porodica - rekao je komesar Cucić i zahvalio se korisnicima na strpljenju, a partnerima na podršci.

Događaju su, pored Cucića, prisustvovali prvi potpredsednik Vlade, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije Radovan Divnić, zamenica gradonačelnika Loznice Ivana Nikolić, kao i predstavnici drugih državnih i međunarodnih institucija i organizacija i korisnici.

Potprojekat 4 RSP vredan je ukupno 18,7 miliona evra od toga je 16,6 miliona evra udeo RSP fonda, dok je 2,1 milion evra nacionalna kontribucija. U okviru ovog potrpojekta dodeljuje se ukupno 1 382 stambeno rešenje: 70 montažnih kuća, 261 stan, 653 paketa građevinskog materijala i 398 seoskih kuća, navodi se u saopštenju.

U potprojektu četiri višestambeni objekti predviđeni su da se grade u 13 jedinica lokalne samouprave. Iz ovog potprojekta dve zgrade su sada useljene a u toku je gradnja u Negotinu, Temerinu, Somboru, Brusu, Boru, Užicu (Sevojno), Staroj Pazovi (Golubinci), Odžacima, Vrnjačkoj Banji i Kladovu.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Italije, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

#Ivica Dačić

#Loznica

'