AKTUELNO

Angela Merkel želi da stavi tačku na svoju političku karijeru, Makron da uradi nešto pozitivno jer mu to ne uspeva unutar Francuske, ocenjuje Nebojša Čović u Novom jutru.

Vest koju su objavili neki mediji da Amerikanci pune Kosovo džihadistima iz Sirije, Nebojša Čović nekadašnji šef Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju i predsednik KK Zvezde kaže za Novo jutro da to ne treba shvatati naivno. Kako kaže, uskoro se u Berlinu očekuje sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa svetskim zvaničicima.

Foto: TvPink Printscreen

- Očigledno imamo novu inicijativu, koja ima elemenata uticaja od strane Nemačke i Francuske. Angela Merkel želi da da neku tačku na kraj svoje politčke karijere, a Emanuel Makron očigleno želi da ostvari neki pozitivan rezultat, ako ne na unutrašnjem planu, u Francuskoj, onda želi da to uradi na spoljašnjem – objašnjava Čović, koji procenjuje da sve što se dešava na Kosovu mora precizno da se prati, ali kako naglašava, bez „paranoje i širenja straha“.

Aleksndar Čoritć potpresednik Srpskog pokreta obnove kaže da sirijski borci nemaju nameru da žive prododičnim i mirnim životom, i kako kaže, naravno da njihovo prisustvo može da izazove određenu zebnju.

- Svakako naše službe to budno motre. Oni su spremni na sve, i mora se voditi računa – kaže Čortić.

Čović se nadovezuje da su Siricjci doputovali američkim avionima, po se pita zbog čega ko je forimrao te terorističke organizacije.

- U poslednje vreme imate ratove koje vode „privatne vojske“ i svaki nalogodavac treba da po nekom završenom poslu treba da povuče svoje privatne vojnike. To asocira na varijantu ko je formirao i kako koncepirao ISIS i Islamsku državu – zapaža Čović.

"Nije primereno da Sloba i Mira budu sahranjeni u dvorištu porodične kuće"

Juče je u Požarevcu, u dvorištu prodične kuće, ispod lipe, sahranjena i Mirjana Marković, nekadašnja predsednica JUL-a i supruga bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića.

- Prilikom odlaska sa ovozemaljskog života, postoje određena pravila kako se sahranjuju ljudi. Neka je Miri laka zemlja, završila je ovozemaljsku epozodu. Ljude treba sahraniti na normalan i pristojan način – ocenjuje Čović, ističući da nije „hrišćanski svetiti se ljudima“.

Čortić isitče da se politčki ne slaže sa politikom porodice Milošević, ali kako kaže, istorija i činjenice govore o tom periodu.

- Činjenica je da je, dok je Slobodan Milošević bio predsednik, bilo je sankcija i ratova, kao i izolacija Srbije. Meni nije primereno i normalno da se na takav način obavlja sahrana, postoje propisi kako se to čini. Ima mnogo razloga zašto ti propisi postoje. Kako je živela, tako je i sahranjna – naglašava Čortić.

Čović naglašava da su Mira i Sloba jesu deo naše istorije.

- Oni su se bavili poslom kojim je nezahvalno baviti se na našim prostrima, a to je politika. Ne znam zašto samo porodica nije bila. Oni su ušli u spiralu nesreće čitava jedne prodice – objašnjava Čović.

Čortić nije iznenađen što porodice nije bilo na sahrani.

Foto: TvPink Printscreen

- Mira i Sloba su živeli van svog vremna. Nije ni čudo što porodica nije prisustvala. Ona je bila van zemlje, nije bila sa svojim narodom. Treba se prisetiti i za smrt za koje je ona kriva direktno ili indirektno. Setiti se Ivana Stambolića i Slavka Ćuruvije i mnogih drugih koji su stradali samo zato što su drugačije mislili – smatra Čortić.

#Kosovo i Metohija

'