AKTUELNO

Uskrs, najveći hrišćanski praznik, pokretni je praznik, ali uvek pada u nedelju, i to prvu nedelju posle punog meseca po prolećnoj ravnodnevici.

U svetu se danas obeležava Uskrs po Gregorijanskom kalendaru, a beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar u Uskršnjoj poslanici istakao je da jedno od najtragičnijih obeležja današnjice leži u tome što je vera pogrešno shvaćena i negativno predstavljena.

On je ocenio i da "toliki vernici nemaju o njoj celovito saznanje".

- Oni ne poznaju ni velika Božja dela u istoriji. Većina ljudi, pre svega, ne veruje dosledno u Boga Stvoritelja. Žive kao da Boga nema i ponašaju se kao da su oni sami jedini gospodari svega stvorenog, pa i svog tela - poručio je Hočevar.

Foto: Pixabay.com

On je pozvao sve da prate put Gospodnji, te da se, poput Isusa Hrista, oslobode "umora, zaborava, sebičnosti, mržnje, svađe i ratova", kao i da svojom pobedonosnom snagom "snažno utemelje svoju budućnost".

- Isus nam je pokazao kako se umire izvorima svakog zla, to jest grehu, i kako se vaskrsava u novi život zajedništva, to jest ljubavi - dodao je nadbisku Hočevar.

On je takođe uputio čestitku povodom Uskrsa i srpskom patrijarhu Irineju i svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve povodom predstojećeg Uskrsa,iduće nedelje po Julijanskom kalendaru.

Dotakao se i činjenice da SPC ove godine slavi 800 godina autokefalnosti.

- Svi članovi naše nadbiskupije se iskreno mole Gospodu da Vam udeli svu snagu i pobedu ljubavi vaskrslog Gospoda. Tako će obeležavanje osamstogodišnjice autokefalnosti doprineti podmlađivanju, svetosti i svedočenju Vaše Svete Crkve - naveo je nadbiskup Hočevar u čestitki Irineju.

Uskrs, najveći hrišćanski praznik, pokretni je praznik, ali uvek pada u nedelju, i to prvu nedelju posle punog meseca po prolećnoj ravnodnevici.

Kod pravoslavaca je još bitna odrednica za datum Uskrsa i ta da Uskrs ne može biti pre ili na sam dan jevrejske Pashe.

#Stanislav Hočevar

#Uskrs

'