AKTUELNO

Juče su sa mitinga u Beogradu poslate poruke da je Srbija značajan partner, da je bez nje Evropska unija nepotpuna, te da je na odličnom ekonomskom putu koji je vodi u blistavu budućnost, saglasni su gosti „Novog jutra“.

Komentarišući jučerašnji skup “Budućnost Srbije”, kao i stigmatizaciju grupe “Riblja čorba”, prof. dr Ljiljana Marković, dekan Fililoškog fakulteta, kaže da je u Srbiji važna izgradnja identiteta i njegov pronalazak. Na ovaj način, kaže ona, Srbija radi na svojoj modernizaciji.

- Do 2020. ćemo biti zemlja koja će imati novu stranicu u ekonomskoj istoriji, odnosno završiće se process modernizacije koji je počeo još od Berlinskog kongresa – kaže Markovićeva.

Foto: TV Pink Printscreen

Sve poruke sa jučerašnjeg mitinga i poruke ministra Sijarta idu u prilog tome da Srbija ima blistavu budućnost baziranu na ekonomiji znanja.

To su nano tehnologije, ICT tehnologije i sve što imamo jer smo očuvali sjajno obrazovanje. Naše obrazovanje je izuzetno cenjeno u svetu. Japan je sebe izgradio vodeći se porukama koje smo mi juče čuli na mitingu u Beogradu. Važno je da imamo elemente ujedinjenja. Moramo biti preponosni na našu zemlju i svoj divan jezik, a o tome je i predsednik juče govorio – kaže dekanka.

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar kaže da je strašno što se jedna grupa targetira i stavlja joj se etiketa, samo zbog političke opredeljenosti.

- Napad na “Riblju čorbu” i bilo kog govornika sa jučerašnjeg skupa je proizvod strašne političke ostrašćenosti, dok juče tokom govora nismo videli ni tragove ostrašćenosti, već govore koji pomiruju i govore koji oličavaju želju za dobrosusedskim odnosima i napretku – kaže Stanković.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o govoru Petera Sijarta, analitičar je podsetio na sraman govor Sergeja Trifunovića, koji je optužio Vučića da “naseljava Srbiju Mađarima”.

- Posebna je čast što se Sijarto juče obratio na srpskom jeziku i poruka je bila jasna: Mađarska Srbiju vidi kao regionalnog partnera i treba da shvatimo da nam je važno da sarađujemo i sa manjim srednje evropskim narodima ako želimo ka EU.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, kaže da je Bora Đorđević uvek bio među retkima koji je propovedao istinu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Đorđević je današnjoj opoziciji podsetnik na sve loše što su uradili – kaže Anđelković za Pink. Kada je reč o populacionoj politici, Anđelković kaže da treba da se ugledamo na Rusiju i Mađarsku. Društvenom aktivnošću, ekonomskom podlogom i slično, kaže, Rusija i Mađarska idu napred, a na nama je da se uvedene mere implementiraju.

Nemanja Starović, istoričar, kaže da su odlični osnosi sa Mađarskom od izuzetne važnosti, i “Budimpešta je za nas kapija Evrope”.

Foto: TV Pink Printscreen

- Tek će vreme pokazati koliko su dalekosežne posledice naših dobrih odnosa. Orban će s godinama imati sve veći uticaj u Briselu! Čuli smo juče podatke o ekonomskoj perspektivi Srbije, a potencijalni probel predstavlja situacija u regionu, te moramo sačuvati mir i stabilnost. Vučić je govorio i o tome koliko je važna populaciona politika i kada je o tome reč, mogli bismo da se ugledamo upravo na Mađare i njihove mere – kaže Starović.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Novo jutro

'