AKTUELNO

Obnova crkve Notr Dam mora da zaštiti univerzalne vrednosti tog mesta, ali to ne znači da katedrala mora da bude rekonstruisana tako da bude ista kao što je bila, saopštila je danas delegacija Uneska posle sastanka sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Kako se navodi u saopštenju kabineta francuskog predsednika, predstavnici Uneska su naveli da su spremni da pomognu obnovu Notr Dama, naročito pružanjem tehničke ekspertize, prenosi AP.

Foto: Tanjug

Generalna direktorka Uneska Odri Azuli rekla je da mora da se poštuje "integritet i autentičnost" tog spomenika pošto je on i deo svetske kulturne baštine, ali da to ne znači da crkva mora da ostane nepromenjena, prenosi AP.

Unesko, kako se navodi, formalno priznaje pravo svake generacije da učestvuje u nasleđu čovečanstva između ostalog i prilagođavanjem prirodnim i istorijskim procesima promene i transformacije i novim mogućnostima koje nudi napredna tehnologija.

Foto: Tanjug AP

Makron je prvobitno izrazio želju da katedrala uništena nedavno u požaru, bude obnovljena za samo pet godina, ali je to izazvalo je nevericu u javnosti, jer se procenjuje da će za obnovu biti potrebno znatno više vremena.

#Notr Dam

#unesco

'