AKTUELNO

Analitičari se slažu u oceni da novi predsednik SAD neće biti preterano zainteresovan za Srbiju i region.

Stručnjaci veruju da će američki pedsednik Donald Tramp Zapadni Balkan prepustiti Putinovoj interesnoj sferi, a verovatno će ubrzo ukinuti i sankcije lideru RS Miloradu Dodiku i smanjiti podršku Kosovu.

Donald Tramp, i zvanično novi predsednik SAD, najverovatnije će iz korena promeniti višedecenijski kurs zvanične američke spoljne politike, procenjuju stručnjaci, sagovornici Informera!

Oni kažu da Tramp nije preterano zainteresovan za Srbiju i Balkan i da će zato u novoj "podeli geopolitičkih karata" naš region prepustiti predsedniku Rusije Vladimiru Vladimiroviču Putinu.

Analitičar Dragomir Anđelković tvrdi da već danas počinje bolji period u odnosima Srbije i SAD.

Foto: Printscreen Youtube

- Danom inauguracije prestaje "automatski pilot" američke administracije, koji je decenijama unazad bio podešen da vodi antisrpsku politiku. Tako su već 25 godina funkcionisali i predsednici, ali i niži činovnici SAD... Već samo to je veliki korak za Srbiju i Balkan, a imamo i osnova da se nadamo ozbiljnom preokretu nabolje. Ne verujem da će Tramp ikada više dozvoliti da američki ambasador u Prištini podrži dolazak šiptarskih specijalaca na sever Kosova, verujem da će ukinuti i sankcije Dodiku - kaže Anđelković, uz opasku da je za Srbiju jako važno da se najpre poboljšaju odnosi Amerike i Rusije

Urednik "Novog standarda" Željko Cvijanović smatra da će Balkan biti u Trampovom fokusu samo onoliko koliko bude obuhvaćen zajedničkom rusko-američkom borbom protiv islamskog terorizma.

- Ceo niz balkanskih država ostaće bez američkog političkog sponzorstva, što je za Srbiju veoma dobro. Pritisci će se smanjiti, a razvoj Srbije neće biti ometan kao za poslednjih 25 godina. Zbog toga su stvari, posle dugo vremena, suštinski u našim rukama. Moći ćemo da se oporavljamo, podižemo i realizujemo srpske državne i nacionalne interese - podvlači Cvijanović.

Foto: Printscreen Youtube

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić tvrdi da su Tramp i njegovi saradnici odlučni da promene temelj i pravac američke spoljne politike.

- To bitno otvara prostor za Banjaluku i Beograd da unaprede odnose sa Vašingtonom. Očekujem promenu političkog stava o uvođenju sankcija Dodiku, kako bi te sankcije i praktično bile ukinute. Verujem i da po pitanju Kosova SAD prvi put neće biti advokati albanske strane, već da će iskreno sarađivati s obe strane i zaštititi interese Srba - naglašava Kesić.

Na drugoj strani, spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić smatra da se odnos SAD prema Srbiji i Balkanu neće bitnije menjati u dogledno vreme.

Sa njim se slaže i nemački politikolog Zibo Jansen, koji veruje da će promenom u Beloj kući na Zapadnom Balkanu jačati uloga Rusije, jer će se Tramp potpuno povući sa Balkana.

S. P.

#Donald Tramp

#Rusija

#Zapadni Balkan

'