AKTUELNO

Istoričar umetnosti i potpredsednica nacionalnog komiteta Međunarodnog saveta muzeja prof. Tamarom Ognjević izjavila je da je u ovom trenutku teško reći kolika je šteta načinjena na Notr Damu i da je predsednik Francuske svojom izjavom želeo da ohrabri narod.

Naime, predsednik Francuske Emanuel Makron najavio je da će rekonstrukcija Notr Dama biti završena za pet godina. Za rekonstrukciju je već spremno preko 600 miliona evra, a stručnjaci tvrde da obnova neće ići tako lako, predviđa se da će ona trajati 10 ili čak 15 godina.

Ognjenović smatra da je izjava predsednika Makrona takva da bi ohrabrila narod jer je to veliki udar na njih i dodaje da je pet godina za ovakvu rekonstrukciju "malo ambiciozna".

- Francuski stručnjaci i crkva već duže vreme upozoravaju na dosta teško stanje katedrale. Ona je stara gotovo 900 godina, promenili su se klimatski uslovi i okruženje u kojem se katedrala nalazi. Prostor, rečno ostrvo, na kojem se nalaze najbitniji spomenici Pariza iz doba kraljevstva je u sred grada, izloženo saobraćaju, kiselim kišama – navodi Ognjević.

Prema njenim rečima, vatrogasci su pomogli da se sveti predmeti sačuvaju.

Foto: TvPink Printscreen

- Znamo da su preživele velike rozete, koje su s početka 13. veka i koje predstavljaju remek-dela vitraža tog vremena, što pokazuje da požar nije otišao mnogo dalje od krova. Ogromna požrtvovanost vatrogasaca omogućila je da se sveti predmeti sačuvani – rekla je Ognjenović.

Kako kaže, u ponedeljak su se neki zapitali zašto se požar ne gasi kanaderima i najmodernijom tehnikom, a da je tako urađeno verovatnoća da se katedrala obruši u celini bila bi izvesna.

Foto: TvPink Printscreen

- Krovna konstrukcija, koju ne vidimo golim okom, jer je u majstorstvu visoke gotike sakrivena iza kamenih ploča, vidi se kada se popnete u gornji deo. To je praktično hrastova šuma koja je starija od Notr Dama – rekla je Ognjević i dodala:

Kamen temeljac za Notr Dam je položen 1163. godine, a Francuzi vole da kažu da je to hrastova šuma koja je nastala u vreme Karla Velikog. Zamislite kada preko hiljadu godina stara hrastova građa, a to je praktično čitava jedna šuma koja se nalazila u krovu katedrale krene da gori. Onda smo dobili one strašne efekte požara koje smo videli.

Ognjević kaže da je najbitnije to što nije stradala kompletna katedrala.

Podsetimo, požar u katedrali Notr Dam u Parizu izbio je u ponedeljak, u 18 sati i 50 minuta, kada je katedrala zatvorena za javnost. U gašenju požara učestvovalo je 400 vatrogasaca. Posle devet sati borbe, francuski vatrogasci uspeli su da stave pod kontrolu požar, koji je potpuno ugašen nekoliko sati kasnije.

Više o ovoj temi saznajte u videu koji sledi:

#Notr Dam

#Tamara Ognjević

'