AKTUELNO

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da će Beograd insistirati da Priština prestane sa provokativnim akcijama na severu Kosova i pripremama koje jasno ukazuju da su spremni za nasilne akcije da bi stavili sever KiM pod svoju kontrolu.

Povodom predstojećeg sastanka u Berlinu, Drecun je za javni servis rekao da je nekoliko stvari bitno da bi se postigao napredak - da se ukinu takse, da se skloni u stranu prištinska platforma i da prestanu pretnje narodu na severu KiM.

- Priština mora da prestane sa provokativnim akcijama kojima preti nasilju Srbima na severu Kosova, da bi moglo da se razgovara. Kada se zvecka oružjem, napretka nema - poručio je Drecun.

U tom kontekstu, on je istakao da je u medijima video da se bivši hrvatski general Ante Gotovina nalazi sa svojim saborcima na KiM, koji se tamo nalaze kao instruktori kosovskih bezbednosnih snaga.

Drecun je rekao da je to tačno, ali je naglasio da nema informaciju da je i Gotovina tamo.

Komentarišući navode da će nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron predstaviti ideju duplog suvereniteta na sastanku 29. aprila u Berlinu, Drecun je rekao da treba videti šta to znači, odnosno da li je to drugo ime za ideju razgraničenja.

- Jedini pomak bi bio da se dogovori nastavak razgovora, ali to znači da takse moraju da se ukinu, da platforma iz Prištine, koja je dogovorena sa režimom u Tirani, mora da bude stavljena ad akta jer tu nema prostora za razgovor - poručio je Drecun.

#Beograd

#Milovan Drecun

#Priština

'