AKTUELNO

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladen Šarčević i ambasador Austrije u Srbiji Nikolaus Luteroti razgovarali su danas o modelu dualnog obrazovanja u Srbiji, dopunskim školama srpskog jezika i kulture u Austriji, kao i mogućnostima da se proširi dosadašnja saradnja dve zemlje u oblasti obrazovanja i nauke.

Na sastanku u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Šarčević je istakao da postoji duga saradnja Srbije i Austrije u oblasti nauke i obrazovanja, te ukazao na potrebu da se za brojne Srbe koji žive u Austriji obezbedi učenje maternjeg jezika i srpske kulture.

- Pre godinu dana napravili smo odličan Pravilnik o ostvarivanju obrazovno vaspitnog rada u inostranstvu, postavili koordinatore. Država je preuzela obavezu da plaća te nastavnike. Postigli smo dobre rezultate po Evropi i nekim školama van evropskog područja. Najbolji su nam rezultati u Švajcarskoj i Nemačkoj. Standardi koje smo dogovorili u Nemačkoj i Švajcarskoj mogli bismo da primenimo i u Austriji - naveo je Šarčević.

Kako je saopštilo Ministarstvo, Šarčević je rekao da je zbog brojnih nemačkih i austrijskih kompanija koje posluju u Srbiji nemački jezik veoma popularan, ali da postoji prostor da se više izučava.

- U novije vreme izuzetna je saradnja sa Austrijskom privrednom komorom u oblasti dualnog obrazovanja. Brzina kojom Ministarstvo prosvete, Privredna komora Srbije reaguju kada je potrebno da se formira novi profil i izađe u susret privredi je na zavidnom nivou - naveo je Šarčević.

On je rekao da se svake godine uvode novi dualni profili i povećava broj škola u kojima se radi po tom modelu.

Ambasador Austrije je ocenio da su politički, kulturni i privredni odnosi Srbije i Austrije jako dobri, kao i obrazovna i naučna saradnja.

- Ipak, postoje mogućnosti da se naši odnosi dodatno prodube - kazao je Luteroti i dodao da sponu između dve zemlje čini ne samo velika srpska dijaspora u Austriji, već i više od 2.000 studenata iz Srbije koji studiraju u toj zemlji.

Ocenio je da je dualno obrazovanje veoma uspešan projekat i dodao da je to ujedno i najvažniji projekat Austrijske razvojne agencije.

- Sistem dualnog obrazovanja je za nas bio ključni za privredni uspeh. Raduje nas što je ovaj sistem prihvaćen i ovde - kaže ambasador Austrije.

#Austrija

#Mladen Šarčević

#Obrazovanje

'