AKTUELNO

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i generalni direktor ruske državne korporacije Rosatom potpisali su tokom međunarodne konferencije ”Atomekspo 2019” u Sočiju dva memoranduma kojima se potvrđuje i jača saradnja Srbije i Rusije u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe.

Prvi dokument određuje pravac saradnje u oblasti pripreme i obuke stručnih kadrova, dok se drugi odnosi na pitanja transparentnosti i informisanja javnog mnjenja o upotrebi nuklearnih tehnologija u mirnodopske svrhe.

Ministar Popović je ocenio da je potpisivanjem ovih sporazuma otvorena nova perspektiva u odnosima Srbije i Rusije.

Foto: Pink.rs

- Srbija će sada imati šansu da dobije transfer znanja od najboljih ruskih stručnjaka za nuklearne tehnologije i da zajedno sa njima obnavlja i gradi srpsku naučnu bazu u ovoj oblasti - istakao je Popović.

On je istakao da Srbija zajedno sa Rosatomom želi da uspostavi najmoderniji istraživački Centar za nuklearne nauke, tehnologije i inovacije u Srbiji.

- To će biti najsavremeniji takav centar u ovom delu Evrope gde će se obučavati stručnjaci za nuklearne tehnologije iz celog sveta. Danas se nuklearna energija koristi u medicini, poljoprivredi, industriji, ”pametnim gradovima”. Želimo da razvijamo potencijale Srbije u ovoj oblasti, a za to imamo najboljeg partnera, ruski Rosatom, koji je vodeća kompanija u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe u svetu - rekao je Popović.

Generalni direktor Rosatoma, Aleksej Lihačov, istakao je značaj potpisanih sporazuma uz ocenu da je u prethodnih godinu dana postignut veliki uspeh u bilateralnim odnosima Srbije i Rusije u oblasti nuklearnih tehnologija.

Foto: Pink.rs

- Bez kvalifikovanih kadrova, nuklearne tehnologije nemaju budućnost, a bez podrške javnosti nije moguće govoriti o implementaciji takvih visokotehnoloških projekata. Korak po korak, zajedno sa srpskim partnerima, otvoreno i sistematski postavljamo temelje za buduće zajedničke projekte koji će dati značajan doprinos razvoju ekonomije i daljeg napretka Srbije - istakao je Lihačov.

Potpisivanju memoranduma prethodio je radni sastanak Popovića i Lihačova na kojem je iskazana obostrana i snažna spremnost za dalji razvoj saradnje i sprovođenje potpisanih sporazuma.

Ranije ove godine, tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, Popović i Lihačov su takođe potpisali dva međudržavna sporazuma o saradnji Srbije i Rusije u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe, a time je i zvanično, posle 30 godina, obnovljena saradnja dve zemlje u ovoj oblasti.

#Nenad Popović

#Rusija

#Srbija

'