AKTUELNO

Dušanu (17) i Iliji (14) Kovačeviću, braći iz Užica ispunio se san - dobili su ključeve svoje potpuno obnovljene kuće, rekonstruisane, a uskoro i potpuno opremljene, a njegovoj majci je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović pomogao da nađe radno mesto.

Kuća je potpuno renovirana zahvaljujući akciji "Srce za decu" "Blic fondacije" i donatoru, političaru iz vrha vlasti koji je želeo da ostane anoniman.

Dušan i Ilija su pokušali, ali nisu uspeli da se prisete da li je u njihovim životima bilo srećnijeg dana od ovog današnjeg. Izuzimajući onaj kad im je majka na svet donela polubrata Davida, dobro su razmislili, nije.

Međutim, obnovljenja kuća nije njihov jedini razlog da se raduju. Njihovoj majci Nataši ministar unutrašnjih poslova je pomogao da nađe radno mesto.

Kovačevići još nisu uspeli da shvate da će umesto u onoj staroj, u kojoj su zazirali da im truli plafoni padnu na glavu, živeti u renoviranoj kući sa novim pokućstvom.

Dušan i Ilija su početkom godine ostali bez oca. Dečake nedaće prate od malih nogu, siromaštvu, nezaposlenoj majci, Ilijinoj bolesti, strahovima da će zbog neplaćenih dugova ostati bez struje i vode, trogodišnjem polubratu zarad čijih slakiša se odriču novca za užinu.

Najveća želja im je bila da urede kupatilo u prizemlju sa kog su zbog vlage otpadale pločice i presele se u potkrovlje koje je tada bilo neuslovno za život. Dobili su mnogo više nego što su i mogli pomisliti.

Jelena Drakulić Petrović, generalna direktorka Ringier Axel Spriner Srbija, kompanije u okviru koje radi "Blic fondacija", uručila im je ključeve od renovirane kuće.

- Predaja kuće je finalni čin pomoći za trojicu dečaka kojima smo obezbedili uslove za normalno detinjstvo i odrastanje. Uslovi u kojima su oni živeli su bili zaista strašni. Mene uvek iznenadi odziv građana na svako pisanje "Blica", pisanje emotivnih priča o ljudima koji su u problemu. Veliku zahvalnost dugujemo svim donatorima, najvišu najvećem koji je najzaslužniji za renoviranje doma. Ispunićemo njegovu želju da ostane anoniman. Ali, ovim putem želim da pozovem i druge donatore koji sa "Blic fondacijom" mogu pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija - poručila je Jelena Drakulić Petrović.

Foto: M.Cvetković/RAS Srbija

Dečaci su oduševljeni i izuzetno zahvalni.

Bezbroj puta hvala svima koji su pomogli da nam se život preokrene

Dečaci su već među sobom podelili sobe, dogovorili su se gde će ko da spava.

- Sad imamo više od 200 kvadrata prostora, a imali smo samo kuhinju i dva sobička u prizemlju. U preuređeno potrkovlje ćemo se preseliti Dušan i ja. Svako će imati svoj kutak, jedva čekam dan da pozovem drugove na useljenje. Do sada, zbog sramote, uslova u kojima smo živeli, bilo mi je neprijatno da zovem društvo kod mene - kaže Dušan Kovačević.

Njegov brat Ilija oduševljeno dobacuje:

- Svi koji su pomogli uradili su veliki posao za nas. Ako ne verujete meni u kakvim smo uslovima živeli, pitajte majstore. Umalo se nisu srušili od neprijatnog mirisa buđi koji je izbio iz zidova kad su izvaljivali štokove iz vrata. Sad je sve novo, ušuškano kako treba, milina božija - priča nam Ilija Kovačević.

Ovaj dečak je pregrmeo tešku operaciju. Urađen mu je složen hirurški zahvat zbog problema na kičmi zbog kojeg mu je jedna noga kraća od druge. Oporavak teče dobro i sve će, kažu lekari, biti kako treba.

-Sve odigralo tako brzo od onog dana, kada ste došli na naša vrata i ponudili da pomognete kroz akciju „Srce za decu“, do danas. Ne zamerite, ali nisam verovala da je moguće da uradite to što ste uradili za nas. Mislila sam tada – „biće dovoljno samo da nam pomognu da sredimo kupatilo“, ali je pomoć prevazišla i naša najsmelija očekivanja - zahvalna je Nataša Kovačević, majka dečaka.

#Užice

'