AKTUELNO

Operator nuklearne elektrane Fukušima Tokio Elektrik Pauer co. počeo je da uklanja gorivo iz bazena za hlađenje na jednom od tri reaktora koji je oštećen nakon razornog zemljotresa i cunamija 2011. godine.

Radnici su počeli da uklanjaju prvu od 566 korišćenih i nekorišćenih jedinica goriva koje su bile smeštene u bazenu u bloku 3, prenosi AP. Kako se navodi, jedinice za gorivo su u bazenu koji se nalazi visoko u zgradama reaktora i netaknuti su uprkos katastrofi, ali bazeni nisu zatvoreni, tako da je uklanjanje jedinica na sigurnije mesto od ključnog značaja za izbegavanje katastrofe u slučaju novog velikog zemljotresa.

Proces će trajati oko dve godine, nakon čega će početi uklanjanje jedinica goriva i iz druga dva reaktora, gde se nalazi oko 1.000 jedinica goriva. Radovi se izvode na daljinu iz kontrolne prostorije udaljene oko 500 metara zbog još uvek visokog nivoa radijacije unutar zgrade reaktora u kojoj se nalazi bazen, a nakon jednog sata uspešno je izvučena prva jedinica goriva.

Uklanjanje jedinica goriva iz rashladnih bazena dolazi pred uklanjanje rastopljenog goriva iz unutrašnjosti reaktora, ali detalji o tome kako se to može učiniti još su u velikoj meri nepoznati. Uklanjanje goriva odlagano je pet godina zbog nezgoda, velikog zračenja i radioaktivnog otpada ostalog od eksplozije koja se dogodila u trenutku topljenja reaktora.

Radnici daljinski upravljaju dizalicom koja je izgrađena ispod krovnog poklopca, da bi podigla gorivo iz skladišta u bazenu i stavila ga u zaštitnu bačvu.

Celi proces se odvija pod vodom kako bi se sprečilo curenje zračenja, a svaka bačva biće popunjena sa sedam jedinica za gorivo, zatim podignuta iz bazena i spuštena do kamiona koji će je transportovati do bezbednijeg bazena za hlađenje.

#Fukušima

'