AKTUELNO

U studiju Pink televizije inauguraciju Trampa komentarisali su analitičari i novinari Zoran Milivojević, Dušan Janjić, Zoran Ostojić i Željko Cvijanović.

Republikanac Donald Tramp danas je u Vašingtonu položio zakletvu i postao 45. predsednik Sjedinjenih Amričkih Država. Srpski analitičari smatraju da će novi predsednik poprilično da promeni Američku, ali i svetsku scenu. Kako kažu, Klintonovi nemaju razloga da budu nezadovoljni dosadašnjim rezultatima, jer je sam Bil Klinton imao dva mandata i mogućnost da se pozicionira na politčkoj sceni, iako je njegova žena izgubila na izborima 2016. godine.

Zoran Milivojević diplomata kaže da je američko društvo podeljeno unutar sebe i da će Tramp pre svega morati time da se bavi.

- On će morati da reši pitanje multikluturalizma, reindustrijalizacije, socijalne politike i integracija i to su četiri stvari koje pokazuju da je američko društvo podeljeno. Prvi i jedini rival SAD-u je Kina, a glavni razglog je ekonomija – kaže analitičar Dušan Janić dodajući da je siguran da će biti nadmetanja na relaciji Vašington – Peking.

Što se odonsa Amerike i Evrope tiče, novinar Zoran Ostojić smatra da je i ovo pitanje vrlo diskutabilno i neizvesno kako će Tramp da se postavi.

- On Evropu doživljava kao ekonomskog protivnika. Pitanje je kakav će odnos on imati sa Kinom. Milslim da će akcenat staviti na borbu sa Kinom. Ukoliko želi da Rusiju pridobije za saveznika u borbi protiv Kine, onda mora da da interesne sfere koje će privući Ruse – smatra Ostojić.

On je takođe rekao da Srbija neće biti značajno zanimljiva Trampu u početku jer će se on fokusirati na utunrašnju politiku.

Novianar Željko Cvijanović je dodao će naš region biti zanimljiv tek kada se potegne pitanje borbe protiv ISIS-a.

- On neće imati deo Balkana u svom fokusu. Biće bobre protiv Islamse države, i ta da će biti logično da se pretresu Priština, Sarajevo i ovaj kraj – smatra on.

Trampov govor je politički

Komentarišući Trampov govor na inauguraciji, Zoran Ostojić je pronašao sličnosti sa nekim našim ličnostima sa naše javne scene.

- Tramp je mešavina na Bogoljuba Karića sa elementima Jezde Vasiljevićima. Imao je stavove različitosti ali činjenica je da se obraćao građanima koji su za njega glasali. To je govor koji pripada kampanji, jer želi da još uvek drži u neizvesnosti. Mislim d a je najveći problem biti biznis – dodao je.

Zežljko Cvijanović smtra da je njegov govor dosta podsetio na govor Obame 2008. godine.

- I on je obećavao velike promene, a to čini sada i Tramp.Ovo je jedan državnički govor – dodao je .

J. Stanković

#Donald Tramp

#SAD

#Vašington

'