AKTUELNO

Program je počeo juče i trajaće do sutra.

Juče je u Vašingtonu otpočeo muzički program organizovan u okviru inauguracije Donalda Trampa za 45. američkog predsednika. Koncerti su organizovani ispred spomenika Abrahamu Linkolnu, a nastupali brojni orkestri, horovi i mažoretkinje.

Prema najavama, inauguraciji će prisustvovati između 700.000 i 900.000 ljudi, što je dvostruko manji broj u odnosu na inauguraciju Baraka Obame.

Juče tačno u podne Tramp je položio vence na Nacionalnom groblju Arlington u čast palim američkim veteranima, nakon čega se pojavio ispred spomenika Linkolnu, kada su na scenu izašle zvezde kantri muzike Tobi Kit i Li Grinvud.

Tramp je prenoćio u predsedničkoj gostinskoj kući Bler haus, prekoputa Bele kuće.

Za današnji dan planirano je da Tramp prvo prisustvuje misi u episkopalnoj crkvi nedaleko, a potom će ga Barak Obama i njegova supruga Mišel ugostiti sa budućom prvom damom Melanijom na čaju u Beloj kući. Zajedno će se potom uputiti na Kapitol, na svečanost inauguracije.

Foto: Tanjug AP

Svečanosti će prisustvovati članovi Kongresa, sudije Vrhovnog suda, diplomate i javnost, kao i trojica bivših predsednika Džimi Karter, Bil Klinton i Džord Buš mlađi. Polaganju zakletve prisustvovaće i Hilari Klinton.

U 11:30 časova po lokalnom vremenu počeće govori verskih lidera i polaganje zakletve potpredsednika SAD Majka Pensa, dok će sam Tramp zakletvu položiti tačno u podne.

To će učiniti sa dve Biblije, svojom, koju mu je poklonila majka, i onom kojom se koristio Abraham Linkoln za svoju inauguraciju.

Prema tradiciji, nakon zakletve, odlazi se na ručak u Kongres, a zatim počinje parada Avenijom Pensilvanija od Kapitola do Bele kuće. Trampa i Pensa će pratiti oko 8.000 učesnika parade.

Foto: Tanjug AP

Od 19 do 23 časova Tramp, Pens i njihove supruge učestvuju na tri službena inauguraciona bala.

Sutra će novi predsednik i njegov potpredsednik od 10 do 11 časova po lokalnom vremenu biti na međukonfesionalnoj molitvi u nacionalnoj katedrali u Vašingtonu, čime se i zvanično završavaju svečanosti inauguracije.

Procena je da će kompletna svečanost koštati oko 200 miliona dolara.

I. P.

#Donald Tramp

#Inauguracija

#Vašington

#predsednik

'