AKTUELNO

Ambasadorka Rumunije u Srbiji Oana Kristina Popa danas je u Skupštini Vojvodine govorila o prioritetima predsedavanja Rumunije EU i da će se ta zemlja truditi da uključenje Zapadnog Balkana ostane u agendi EU.

- Rumunija prati svoje prioritete tokom ovih šest meseci predsedavanja i trudićemo se da i za to vreme osiguramo da određena pitanja, kao što su uključenje Zapadnog Balkana EU, ostane u agendi. Ali, i nakon predsedavanja, Rumunija će učestvovati u trojnom predsedavanju Evropskom unijom, zajedno sa Hrvatskom i Finskom, kada ćemo nastaviti istu politiku - rekla je novinarima ambasadorka Popa.

Ona je zahvalila predstavnicima Skupštine Vojvodine na prilici da prenese iskustva te zemlje na putu evropskih integracija, te rekla da “ne bi preterano dramatizovala izazove sa kojima su se suočili, a sa kojima se suočava Srbija na tom putu”.

- Bregzit je novo iskustvo sa kojim se suočava Evropska unija i to jeste jedan neuobičajen proces, koji EU za sada uspešno rešava - kaže ambasadorka Rumunije.

Predsednik pokrajinskog Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju u Skupštini Vojvodine Dmitar Stanišić kaže da su iskustva Rumunije na putu evropskih integracija od velikog značaja za Srbiju, koja je “već otvorila mnoga poglavlja na tom putu”.

- Za Vojvodinu su posebno značajni prekogranična saradnja i predpristupni fondovi i na tom polju pogotovo saradnja sa regionima, poput Rumunije, Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine - rekao je Stanišić.

#Rumunija

'