AKTUELNO

Samo malouman čovek može Vučića kažnjavati kažnjavajući građane. Samo dementan čovek, čovek potpuno bez mozga to može da radi i da na ovakvom ponašanju gradi političku karijeru, kaže za "Novo jutro" Nebojša Krstić, marketinški stručnjak.

Govoreći o pozivanju srednjoškolaca da izađu na ulice, najavi blokade saobraćajnica i državnih institucija, kao i nasilan upad u posed TV Pink, direktor "Srpskog telegrafa" Saša Milovanović podseća da je lider Dveri Boško Obradović već dolazio ispred zgrade Pinka kada su stradale žene.

- Atmosfera koja je napravljena pre dva dana ne donosi ništa dobro ni društvu ni državi. Pravi se polarizacija među građanima i ljudi se stimulišu na nasilje – kaže Milovanović, dodajući da svaku njihovu izjavu o dešavanjima proteklog vikenda demantuju snimci.

Foto: TV Pink Printscreen

Ovakve pretnje i pritisci, kaže, nigde u svetu ne bi prošli nekažnjeno.

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić kaže da je ponašanje kojeg smo bili svedoci za vikend, potpuno nezamislivo u jednoj demokratskoj zemlji. Podseća da je 2010. Đilas tražio dugogodišnje zatvorske kazne za one koji su demonstrirali gradom i nanosili štetu državnoj imovini, dok danas organizuje proteste za oslobađanje izgrednika koji su napadali policajce.

- Dovodi demonstrante i kriomice angažuje decu, a tražio je rigoroznije kazne za one koji su radili blaže stvari. To je licemerje i pokazuje patološki pragmatizam u kojem se ne stide da iskoriste bilo kakvu vrstu nesreće i nasilja zarad lične koristi – kaže Krstić za Pink. Dodaje da su lideri izmanipulisali narodom, da nije bilo spontanog upada u Javni servis i da bi u tom slučaju ti lideri morali da preuzmu odgovornost. Ipak, oni to ne čine.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da je normalno da policija uhapsi one koji su sproveli nasilje, iako su ono bili nagovoreni da to čine i od odgovornosti su se “oprali”.

U prethodnih nekoliko meseci videlo se da je Srbija zemlja demokratskih kapaciteta u kojoj je normalno da svako iskaže svoje nezadovoljstvo na jedan od raspoloživih načina, uključujući i mirne proteste, kaže istoričar Nemanja Starović. Kaže da, ipak, primena nasilja ne sme biti dozvoljena, te da dešavanja od prethodnog vikenda ne bi smela da nam se ponove.

- Dobro je što su pušteni iz pritvora svi koji su sprovodili izgrede. Time je pružena ponuda za deeskalaciju, smirivanje tenzija i kako bi se, ono što smo imali na ulici, vratilo u parlament i u normalne političke tokove – kaže Starović. Ističe da je u svet poslata netačna slika Srbije, koja jeste faktor stabilnosti u regionu.

Foto: TV Pink Printscreen

Krstić podseća da su pojedini mediji postali učesnici u protestima i počeli da pozivaju ljude da se priključe, što je, kaže, “sramota za novinarstvo”. Kaže da nigde na svetu ne postoji to da vanparlamentarna stranka traži minute na Javnom servisu.

Kaže da je, prema istraživanjima, Đilasu i Obradoviću pao rejting, te da su pre protesta imali oko 15, da su prošle nedelje imali devet, a nakon upada u Javni servis i nakon ovog vikenda imaju šest odsto, što znači da se bliže cenzusu.

Ako ovako nastave, neće ni census imati na sledećim izborima. Ekstrakt ovih protesta i politika SzS je upravo ono što je Đilas pitao inspektora koji je obavljao svoj posao na Terazijama: “šta ćeš raditi kada mi dođemo na vlast”. To je lajt-motiv svih njihovih poruka na društvenim mrežama i simbol vešala: to je pretnja jer “evo šta će ti se desiti kada dođeš na vlast” i to Đilas govori jednom policajcu. To bi trebalo da im bude tačka jedan na programskoj listi – kaže marketinški stručnjak.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o najavama haosa u Beogradu od strane Vuka Jeremića, Starović kaže da je najvažnije ne dozvoliti blokade, napade i nasilje. Treba, kaže, izbeći i provokacije. Krstić kaže da je pretnja blokadom saobraćajnica jednaka pretnji nasiljem i da predstavlja u praksi to da, recimo, Hitna pomoć, vatrogasci ili transport hrane ne može da se izvrši.

- Samo malouman čovek može Vučića kažnjavati kažnjavajući građane. Samo dementan čovek, čovek potpuno bez mozga to može da radi i da na ovakvom ponašanju gradi političku karijeru – kaže Krstić za “Novo jutro”.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Novo jutro

#Opozicija

'