AKTUELNO

Od naredne školske godine broj informatičkih odeljenja u gimnazijama biće povećan sa 44 na 55, ukoliko bude dovoljno kandidata koji polože poseban prijemni ispit iz matematike, najavljeno je iz kabineta premijerke Srbije Ane Brnabić.

Prijemni će se, kao i prošlog juna, sastojati samo od zadataka iz matematike srednjeg i naprednog nivoa, dok će se za nekoliko godina, kada sadašnji šestaci budu mali maturanti, biti upotpunjen i testom iz informatike, piše Politika.

Povećanje broja IT odeljenja sa ranijih devet na 44 na početku tekuće školske godine učinjeno je na inicijativu Ane Brnabić koja predsedava i vladinom Savetu za inovaciono preduzetništvo i IT tehnologije.

Obuku nastavnika informatike, koji će predavati u drugom razredu specijalizovanih IT odeljenja, Vlada Srbije je uvrstila među 35 prioritetnih aktivnosti vezanih za razvoj IT u zemlji.

Za obuku nastavnika iz budžeta je namenjeno sedam miliona dinara, a od tog novca planirana je izrada elektronskih udžbenika za informatičke predmete u trećem razredu IT odeljenja, dok su prošle godine kreirani digitalni nastavni materijali za prvi i drugi razred.

Savetnik ministra prosvete Aleksandar Pajić kaže da da je važno da se zna da formiranje novih IT odeljenja ne znači ukidanje bilo kog postojećeg gimnazijskog razreda.

U tekućoj školskoj godini u 36 gimnazija formirano je 44 informatička odeljenja, što je pet puta više u odnosu na 2017. godinu , kada je postojalo devet IT odeljenja.

#škola

'