AKTUELNO

Predsednik Aleksandar Vučić zatražio je od nadležnih organa da aboliraju i oslobode sve učesnike protesta koji su prekršajno kažnjeni zbog nasilnog upada u Javni servis i tokom protesta ispred Predsedništva. Ovaj poziv se ne odnosi na one koji su nosili motornu testeru ili napali policajce, prenose mediji.

Predsednik Srpske desnice Miša Vacić jedan je od retkih protivnika protesta koji je među prvima zatražio puštanje osuđenih. On je ranije danas putem Tvitera javno osudio slanje u zatvor momaka koji su prekršajno osuđnjeni.

– Pavle Cvejić mora da bude pušten na slobodu. Nije ovo vreme Tadićeve diktature da se hapse mladići i šalju odmah 30 dana u zatvor. Ovo kažem kao neko koga je Tadić isto tako uhapsio i odmah poslao u zatvor 30 dana zbog organizovanja protesta. Država mora da uhapsi Đilasa i Boškića – napisao je Vacić.

U izjavi za Pravdu Vacić pozdravlja odluku Vučića da pozove na aboliranje onih koji su počinili prekršaj ukazujući da su u tome vidi ključna razlika između sadašnje vlasti i „diktatorskog režima Borisa Tadića“.

– Prekršajno osuđenima nije mesto u zatvoru i to tvrdim kao neko ko je prošao torturu režima Borisa Tadića. U vreme vlasti Demokratske stranke na stotine mladih je bilo po zatvorima zbog prekršaja. U zatvor se išlo zbog održavanja protesta, pisanja grafita protiv vlasti, pevanja ili skandiranja na stadionu. I sam sam bio u zatvoru kao i moj brat, prijatelji i saborci, ali i mnogi drugi. Zato mogu da kažem „Bravo Vučiću“, jer je pokazao da nije diktator kao što je bio Tadić – objašnjava Vacić.

Vacić posebno ukazuje da su vođe današnjih protesta u vreme Borisa Tadića bili u vrhu vlasti i podržavali da se omladina prekršajno šalje na po 15 ili 30 dana zatvora.

– Kada smo mi zatvarani za iskazan stav i protivljenje režimu Borisa Tadića, ovi koji sada vode proteste su bili sa njim u vlasti. Njegov gradonačelnik Đilas, njegov ministar Vuk Jeremić, njegov pregovarač u Briselu Borko Stefanović nisu osuđivali hapšenje protivnika vlasti i slanje omladine u zatvor. Jedini koji tada nije hapšen bio je Boško Obradović iz Dveri, jer je i tada kao i sada bio njihov. I glumci koji se sad bune tada nisu osuđivali hapšenja srpske omladine jer su dobijali novac za snimanje svojih antiasrpskih filmova. 2010. godine su uhapsili preko 800 mladih rodoljublja i niko od nadležnih tada nije postupao u skladu sa zakonom kao danas predsednik Vučić – podseća lider Srpske desnice.

Vacić je još jednom pozvao Vučića da uhapsi Boška Obradovića i Dragana Đilasa kao najodgovornije za upad u zgradu Javnog servisa:

MUP je saopštilo je da je policija u prethodna dva dana privela 18 osoba u vezi sa protestima i upadom u zgradu Javng servisa, od kojih devet zbog prekršaja zakona o javnom redu i miru, a osam zbog učinjenih krivičnih dela. Među njima je jedan učenik Filološke gimnazije u Beogradu, zbog čega su njegovi drugari organizovali protest „Pravda za Pavla“.

Godine 2010. su uhapsili preko 800 mladih rodoljublja i niko od nadležnih tada nije postupao u skladu sa zakonom kao danas predsednik Vučić.

#Aleksandar Vučić

#Miša Vacić

'