AKTUELNO

Predsednik Srbije je poručio da se ne plaši pritisaka, testera, smrti, te da je opozicija isfrustritana i besna, ali da se tako ne dolazi do vlasti. Ističe da je jedini način da oni dođu na vlast - demokratskim putem, baš onako kako je on izabran na mesto predsednika.

Predsednik Srbije Aleksadnar Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara o događanjima prethodnog vikenda, da je pozivao opoziciju da uđe kod njega, a ne da se iživljava nad novinarkama Javnog servisa

Vučić je rekao da je gledao prethodna dva dana šta se dešavalo, pozivao ih da se ne iživljavaju nad novinarkama javnog servisa, da dođu kod njega, ali nisu.

- Ne mogu da se bavim njima, čeka me važna nedelja, Važno je da ne bude nasilja, svi koji ga počine će odgovarati! - istakao je Vučić.

Dodaje da će ovo dešavanje uticati na investicije i mnoge stvari, ali da su činili i gore u prošlosti. Kaže da ne očekuje nasilje, a ako se i desi, ono neće biti nekažnjeno.

- Da li ima elemenata krivičnog dela, to je pitanje za tužioca. Sve ovo govori o nečijoj bahatosti, osionosti i kukavičluka. Napadaju one koji ne smeju ni da vam odgovore i odnose se na najgori način prema ljudima koji samo rade svoj posao - kaže Vučić, dodajući da je narod sve video.

Dodaje da je video juče reakciju našeg naroda. Smatra da je opozicija napravila katastrofalnu grešku kao rezultat frustracija i nedostatka političkog programa. Ističe da opozicija nije duboko razmišljala o posledicama, već su samo uleteli sa ciljem da napadaju. Kaže da je juče ispred Predsedništva bilo 1030. ljudi, a u šetnji oko 600, dok se taj broj smanjio na oko 500 kod 29. novembra.

- To nije beznačajan broj i želeo bih da čujem šta misle. Ipak, oni su dodali brojeve, tako im valjda lepše zvuči i izgleda. Sa građanima sam spreman da razgovaram, ali ne i sa ovom trojicom. Sa njima bih razgovarao samo ako bih bio zakonski primoran. Sa fašistima ne razgovaram i za to sam spreman da platim političku cenu - kaže Vučić novinarima.

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je danas da agresija na SRJ nije na Kosovu i Metohiji donela mir, niti društvo koje se zasniva na demokratiji, a tako ni trajnu stabilnost, i poručio da bez razgovora sa Srbijom Albanci ne mogu ama baš ništa da postignu.

Vučić je, otvarajući 4. Beogradski strateški dijalog "20 godina od bombardovanja Jugoslavije - pouke za evropsku bezbednost u 21. veku", rekao da su bombe promenile stanje na Kosovu samo u tom smislu da je stvarna vlast u NATO sili, koja obezbeđuje da Albanci u Prištini adminsitrativno upravljaju Kosovom, ali nisu uklonjeni vekovni sukobi Srba i Albanaca, niti je stvoren sistem kojim se obezbeđuje trajni mir.

-Imamo svojevrsni geto za Srbe i Albance, u kojem mogu da nastave da se mrze, uz pojačan nadžor. To je samo odlaganje i izbegavanje rešenja -podvukao je on.

Vučić je kazao da se radi samo o trenutnoj pobedi, koja se silom održava 20 godina, koja ne omogućava ni Srbima, ni Albancima trajnu bezbednost, a ni mogućnost da izgade demokratsko društvo.

- Plašim da će ostati tako, dok ne budemo svesni da je reč o našem problemu i da smo odgovorni da ga sami rešavamo. Potrebna je ta nova vrsta svesti u Beogradu i Prištini, nije potrebno ničije tutorstvo, ni sila sa strane, ako smo spremni da uradimo dobro za ljude. Neophodno je da i jedni i druge bez tutorstva shvatimo da nečija pobeda ne leži u gubitku, da je neophodno odricanje od maksimalističkih stvari. Danas nemamo takvu situaciju, imamo zahteve od Srbije da prihvati u potpunosti rezultate agresije 1999, što Srbija ne može i neće da učini. Svako ko misli da postoji pritisak kojim možete da naterate Srbiju da prihvati nešto neprihvatljivo, što bi uništilo ne samo državne i naconalne interese, već pregazilo nacionalni ponos i dostojanstvo, to je nemoguće. Ne postoji takva vrsta pritiska kojom može neko da nas primora - poručio je on.

Vučić je kazao da je Srbija ispunila Briselski sporazum, nije uvodila takse nekome u regionu, nije donosial platformu sa maksimalističkim stavovima, i red je da oni, koji su stvarali državu Kosovo, sada svoje čedo urazume, da ga postave na racionalne noge i počnu da razmišljaju kako i na koji način da se grade mir i budućnost.

- Bez razgovora sa Srbijom, a mi znamo šta gubimo bez razgovora, Albanci ne mogu ama baš ništa da postignu. Na žalost to danas ne vide i sav spas za sve probleme vide samo u razgovoru sa Vašingtonom, dok EU ne tertiraju gotovo nikako  - objasnio je dalje.

Foto: Tanjug

Vučić je kazao da je ponosan kao predsednik što poslednjih pet godina otvoreno i neskriveno Srbija govori o onome što se zbivalo pre 20 godina.

Najavio je važnu nedelju za Srbiju, a parada u Nišu pomerena je za 9. maj: dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope. Kaže da je važno govoriti o NATO agresiji, ali i da je važno fokusirati se na budućnost Srbije. Kada je reč o izjavama regionalnih medija koji "slave" nasilje u Beogradu, kaže da je on legalno izabran predsednik.

- Izabran sam po volji naroda. Ne plašim se pritisaka, smrti. Sušitna je u tome da se na vlast dolazi demokratski, a ne unošenjem testera i zauzimanjem prostorija. Hvala im na tome što vole da viču, da se služe nasiljem i vidim da ih narod ne podržava. Ni od koga nežu da bežim jer nisam kao Đilas i Jeremić krao pare i nisam fašista kao Obradović - kaže predsednik, dodajući da ne prati hrvatske medije, ali da zna da je uradio nešto dobro kada počnu da ga pominju u negativnom kontekstu.

Govoreći o izjavi Maje Kocijančić da protesti moraju biti u skladu sa zakonom i kao onda do pre vikenda, kaže da nasilje ne može i da smatra da je važno da se dijalog odvija u parlamentu.

- Parlament je mesto gde se razgovara sa parlamentarnim strankama - kaže Vučić.

Foto: Tanjug

- Do pre pet godina smo se plašili sopstvene senke, pa smo ćutali što je pogodilo našu zemlju. Danas govorimo otvoreno, ne sa mržnjom, ili željom da uzvraćamo primljene udarce, već da osudimo nepravdu. Sećamo se naših žrtava - ukazao je on.

Naveo je da statistički podaci pokazuju da danas 10 puta više ljudi u svetu umire od šećerne bolesti nego od ratnih konflikata, ali da takva statistika ne može da bude uteha.

Rekao je da je teško skriti emocije, posebno kada se setimo stradale dece, jer kada se setomo male Milice ili Sanje odna je jasno da emocije nikada nećemo moćid a potisnemo.

Foto: Tanjug

To, međutim, dodaje, ne znači da ne treba hladne glave da analiziramo ša se dogodilo 1999. I šta nam je činiti naredne dve decenije, ne samo da bi nestso slično izbegli, već da bi sačuvali svoju slobodu, suverenitet, svoju vojnu neutralnost.

Ističe da SNS nije dovela nijedog novinara na Javni servis, kao nijednog urednika.

- Pitao sam se od koga oslobađaju Javni servis onda? - kaže Vučić. Ističe da je uvek spreman da razgovara, ali da razgovara ozbiljno, a ne da ga psuju i da mu prete, što, ocenjuje, nije razgovor.

Bombardovanje je, kaže, ostalo u najgorem sećanju, kao događaj koji je odneo mnogo ljudskih života, mnogo dečjih života. Zato se danas Srbija dići svojom slobodarskom tradicijom, vojno je neutralna i boriće se da uvek bude dovoljno jaka da zaštiti svoj narod.

Foto: Tanjug

Turčak je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je Srbija otvorena za saradnju sa svim državama, a odnosi sa Rusijom se brzo razvijaju zahvaljujući predsedniku Vučiću.

- Razgovarali smo o projektima, o gasovodu, o kulturi i obnovi spomenika. Dogovorili smo da se krajem godine održi u Beogradu poslovni forum Jedinstvene Rusije i SNS, čime će se obezebediti most između srpskih i ruskih poslovnih krugova. Rusko-srpski odnosi će se nakon ovoga poboljšati - rekao je Turčak.

#Aleksandar Vučić

'