AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je istakao da je izostala reakcija zapadnih ambasada i Evrospke unije na nasilno ponašanje dela opozcije u Beogradu, ocenivši istovremeno da je država obavila svoj posao i da je ovo veliki poraz za one koji su organizovali nasilne demonstracije.

- Pitao sam i predsednika Vučića i moje ljude u Ministarstvu spoljnih poslova, i kod njega niko se nije javaljao od zapadnih ambasadora ovih nekoliko dana. U uslovima kada je došlo do nasilnog upada u državnu televiziju, kada je predsedništvo Srbije bilo blokirano, kada se pretilo predsedniku Srbije, niko ni telefonski poziv nije uputio ni kabinetu predsednika i Ministarstvu spoljnih poslova ne da osudi, nego bar da pita šta se to dešava – rekao je Dačić.

Kako je dodao, očigledno je da postoje dvostruki standardi i očigleno je da oni nemaju potrebe da zovu, jer ovi koji to rade imaju određenu vrstu njihove podrške.

- Zamislite kada bi neko upao u državnu televiziju u nekoj drugoj zemlji. Nemoguće je da do sada nema nikakvih reakcija od strane zapadnih amabasada i EU. To mora da naiđe na jednu osudu sa naše strane i da shvatimo dubinu ovih problema – rekao je Dačić.

On je dodao da nije nikada video manje, a agresivnije skupove.

- To je posledica toga što ih malo ima. Organizatori skupova uvek pozivaju na to da nema nasilja, da ne dođe do incidenata kada je veliki broj ljudi u pitanju. Međutim, u nedostatku uspeha sa te političke strane protesti se radikalizuju –dodao je Dačić.

On je istakao da opozicija nema političke zahvteve, već je reč pokušaju nasilne premene vlasti, imajući u vidu da oni traže samo ostavku predsedenika Srbije, koji je dobio dva miliona glasova na izborima.

- Država je odradila svoj deo posla. Ovo je veliki poraz za one koji su organizovali nasilne demonstracije. Ne znam kakav su cilj imali, ali sasvim da nisu postigli – rekao je Dačić i dodao da su oni sami su uništili proteste i da je sve ovo jedna obična farsa.

Dačić se osvrnuo i na to kakva je slika poslata u svet iz Beograda.

- Na dan kada je trebalo poslati jednu drugačiju poruku, poruku jedinstvene osude zločina nad Srbima koji su se desili pre tačno 15 godina na Kosovu i Metohiji, u svet je otišla slika da u Beogradu postoiji politička nestabilnost, kriza, neki sukobi, inciidenti i provokacije. Time je naneta velika šteta Srbiji – naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, sve ono što nije dobro u Srbiji i nije dobro za Srbiju radovaće one koji nisu naši prijatelji ili su nam neprijatelji.

- U uslovima kada se Srbija iskristalisala kao faktor stabilosti koji ispunjava dogovoreno, koji nije na dnevnoim redu kritika iz sveta, pitanje Kosova je vraćeno na dnevni red. Svako ko ne to ne voli radovaće se ako postoji neka kriza i nestabilnost – dodao je ministar.

Dačić je istakao da je to ustvari jedna lažna, pogrešna slika.

- Razumeo bih da su to bili masovni protesti, pa da je došlo do prekomerne upotrebe sile od strane policije, ovde se dešavalo potpuno suprotno – naveo je Dačić i dodao da su demonstranti pokazali ogromnu mržnju prema predsedniku, preteći mu da neće izaći iz predsedništva.

#Ivica Dačić

'