AKTUELNO

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj poručio je da nasilje koje je primenila prozapadna opozicija agresivnog i nasilničkog karaktera ne sme proći nekažnjeno. Kako je ukazao, ako sistem bude ranjiv, naša pregovaračka pozicija u dijalogu o Kosovu biti oslabljena.

Šešelj je za Pink istakao da je najgore što može da se desi da se država destabilizije pre nego što ti pregovori počnu, istakavši da predsednik Srbije Aleksandar Vučić mora imati stabilnu poziciju u dijalogu.

- Ispituje se šta može , a šta ne. Ako se pokaže da ovo može da prođe, ići će se korak dalje, ako se zaustavi nasilje svima će biti jasno da ovo ne može više da se ponavlja. Ovo je pokušaj da se oslabi pozicija Srbije u pregovaračkom procesu, ako ovo prođe nekažnjeno sistem će biti ranjiv, a to nije dobro – naglasio je lider radikala.

On je naglasio da je policija reagovala veoma strpljivo.

- Uhapšeno je nekoliko ljudi, neposrednih izvršilaca, uglavnom prekršaja, nekoliko krivičnih dela...Ovi za prekršaje su osuđena na po mesec dana zatvora, verovatno su odmah upućeni na izdržavanje kazne, ali da vidimo šta je sa onima koji su upali u državnu televiziju! Mislim na kolovođe! Ko je prvi upao – Boško Obradović, Dragan Đilas i Marinika Tepić. Oni su bili glavni tamo – rekao je Šešelj.

Kako je dodao ukoliko im državne institucije to budu tolerisale pokazuju slabost.

- Ovo nije bio pravi pokušaj puča i osvajanja vlasti, iako se nešto slično sprema, strane službe ne miruju, one neće trpeti upad na državnu televiziju, oni neće trpeti nezavistan režim u Beogradu, koji ne podleže zapadnim pritiscima, koji ne zavodi sankcije Rusiji, odbija pristupanje NATO – dodao je Šešelj.

Prema njegovim rečima, ovo je isprobavanje i proveravanje budnosti državnih institucija, odlučnosti i spremnosti.

- Ne radujem se ničijem zatvoru, ali oni treba da budu procesuirani. Ako se pokaju i napišu da neće ponoviti nasilje, može biti i posle mesec dana izdat akt o pomilovanju – dodao je lider SRS.

Foto: TV Pink Printscreen

On je podsetio da postoje precizno propisane kazne za održavanje skupova bez prijavljivanja, koje aktuelna vlast u Srbiji nije kažnjava, jer ne smatra da nije velika društvena opasnost od skupova na ulicama, ali da primena nasilja ne može proći nekažnjeno.

- Najkrupnije nasilje koje se desilo je upad u dravni televiziju, nasilno, uz razbijanje stakla na vratima, prozorima, naredbu Boška Obradovića da se kamionom krene na policiju, brutalno vređanje pripadnika policije. To su stavri na koje državni organi moraju da reaguju- istakao je Šešelj.

Prema njegovim rečima, ako se to uradi u skladu sa zakonom onda je ovo vikend koji je uzdrmao prozapadnu opoziciju agresinog i nasilničkog karaktera. - Država mora da postupi bez emocija – izričit je lider radikala koji dodaje da je „Obradović odlepio, dok je Đilasu sve jasno“.

Kako kaže, Đilas se uplašio situacije jer mu je sve jasno, dok je Obradović fanatizovani ljotićevac i tako se i ponaša.

Unošenje testere u džavnu televiziju kažnjivo

Šešelj je naveo da treba utvrditi da li je u javni servis uneta električna ili motorna testera, od čega će zavisti visina kazne. - Kažnjivo je i jedno i drugo. Razlika je u tom što motornu testeru možete odmah aktivirati, a za električnu morate naći utičnicu - naveo je lider SRS i dodao da se njemu čini da je u pitanju bila motorna testera. Prema njegovim rečima, koja god testera da je u pitanju to deluje zastrašujuće i obe se mogu upotrebiti na isti način.

Ceo razgovor pogledajte u nastavku:

#Vojislav Šešelj

'