AKTUELNO

Na današnji dan, pre 15 godina, dogodio se najveći masovni progrom Srba sa Kosova i Metohije posle juna 1999. godine koji su organizovali albanski politički lideri iz Prištine, podsetio je na svom fejsbuk profilu zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

- Beograd je danas dom mnogih Srba koji su proterani. Trudimo se da ih potpuno uključimo u život društva i da oni i njihove porodice žive dostojanstveno, ali da ne zaboravimo da su na silu oterani sa Kosova i Metohije, da će se pre ili kasnije vratiti svojim kućama i da to pravo niko ne može da im oduzme - istakao je Vesić.

On je dodao daje martovski progrom pre 15 godina bio deo albanskog plana da se svo srpsko stanovništvo protera sa Kosova i Metohije, da se deo naših spomenika kulture uništi, a deo proglasi albanskim kako bi se zatro svaki trag o postojanju našeg naroda na Kosovu i Metohiji, dodao je Vesić.

Vesić je ukazao da je od 17. do 19. marta 2004. godine tokom organizovanog progroma ubijeno je 28 ljudi, ranjeno, pretučeno ili teško povređeno oko 900 a proterano je oko četiri hiljade Srba i drugog nealbanskog stanovništva. Albanski ekstremisti su palili kuće u kojima su živeli Srbi i skrnavili su srpske kulturno-istorijske spomenike.

Albanski ekstremisti su uništili 19 srpskih spomenika kulture prve kategorije i 16 pravoslavnih crkava koje nisu kategorisane. Uništeno je oko deset hiljada vrednih fresaka, ikona, putira i mnogih drugih crkvenih relikvija, kao i knjige krštenih, venčanih i umrlih, koje svedoče o vekovnom trajanju Srba na Kosovu i Metohiji. Oko 935 srpskih, romskih i aškalijskih kuća je spaljeno i uništeno. Od Srba je potpuno etnički očišćeno šest gradova i devet sela, podsetio je Vesić.

#Goran Vesić

'