AKTUELNO

Od 12. juna do 30. oktobra 1999. godine je bio najžešći talas etničkog čišćenja, rekao je Milovan Drecun za Novo jutro.

Danas se navršava tačno 15 godina od martovskog pogroma 2004. godine, kada je sa Kosova i Metohije proterano 4.012 Srba, a većina njih nije se vratila u svoje domove. U talasu nasilja na KiM tada je ubijeno 19 osoba, od kojih osam Srba, dok je 11 Albanaca stradalo u obračunu s pripadnicima međunarodnih snaga bezbednosti.

Proterano je oko 4.000 Srba, uništeno 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata. Iako istraga nikada nije stigla do organizatora, iz međunarodnih misija već godinama nema ni glasa o eventualnim novim detaljima.

Neboša Čović bivši šef Koordinacionog centra za KiM za Novo jutro kaže da je se vremenom pokazalo, da je iza svega stajala ozbiljna orgnaizacija. Kako Čović kaže, KFOR i UMNIC ništa nisu najavljivali, ali su kasnije analize pokazale da je njima sve odranije već bilo poznato.

Foto: TvPink Printscreen

- Ja sam uspeo da 17. i 18. marta se probijem do Gračanice, mislim da smo našim prisustvom je spasili. Došlo je do kumunikacije sa komandatnom KFOR-a, koji je bio iznenađen da smo ušli. Mi smo to uspeli preko Novog brda. Tada je bio naš prvi susret sa ROSU. Porušili su sve ono što smo radili, naravno kulturnu baštinu su takođe napali. Ne znam da je bilo ko odgovarao sa to nasilje - pita se Čović.

Predsednk skupštinskog odbora za KiM takođe kaže da je činjenica da je reč o dobro ipslaniranoj akciji.

- Plan je napraljen pod nazivom "Prolećna reka". Taj plan je tebao da bude završni talas etničkog čišćenja. Od 12. juna do 30. oktobra 1999. godine je bio najžešći talas etničkog čišćenja, gde je saučestvovao i KFOR nepreduzimanjem aktivnosti ili čak i napadom. Albanski teroristi su u tom periodu kidnapovali 648 ljudi, ubili 447 a od toga je 22 zaklano, 84 masakrirano, 5 je spaljeno, ranjeno 216, fizički maltretirali 321 osobu, pljačkali i nasilno uselii u 750 stanova u Prištini, 200 u Kosovskoj Mitrovici, 153 u Gnjilanu. Ukupno je do juna 2003. godine albanski teroristi izveli 6.392 napda na Srbe - kaže Drecun.

Foto: TvPink Printscreen

Čović kaže da je do sukoba sa KFOR-om i UMNIC-om bilo sukoba, jer je, kako kaže Čović, po Rezoluciji 1244 njihov posao bio da štite narod.

- Sva ona sela gde smo počeli da vraćamo raseljene, oni su tipski napadali. Srbi su se sklanjali i bežali. Ideja je bila zasnovana na etničkom čišćenju Srba, oni to i danas žele. Ta priča o nekom multietničkom KiM nije tačna.

#Kosovo i Metohija

#Milovan Drecun

#Nebojša Čović

'